ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Polisens avlivande av hunden Jack ett mydighetsmissbruk

Stefan Wahlberg · 1 Jul 2011
Uppdaterad 1 Jul 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hunden Jack, fyra år, fick postum upprättelse av JO. Han avlivades av polisen efter en incident där han hade rivit upp en reva i läppen på en person som hade gått fram och hälsat på honom. Enligt Jacks husse handlade det om en glad ”hundpuss” vilket kunde ha intygats av flera vittnen som dock aldrig förhördes. Trots att polisen visste att Jacks ägare skulle överklaga dödsdomen så verkställdes den innan den hade hunnit vinna laga kraft. Polisens lagstridiga agerande är enligt JO ”anmärkningsvärt” vilket på vanlig svenska betyder ”för jävligt”. Hans kritik är en rasande blandning av juridisk formalia och stark medkänsla: ”Detta är inte bara fråga om ekonomiska värden utan det kan gälla konsekvenser på ett djupare personligt plan. En avlivning av en hund kan i realiteten uppfattas som förlust av en familjemedlem.”Den olagliga avlivningen av Jack är bara ett av årets alla JO-ärenden som visar vilka konkreta och oåterkalleliga följder myndighetsmissbruk kan få för vanliga människor – hur tjänstemän blir fiender till de skattebetalare som de egentligen har lön för att tjäna.

Fallen med maktfullkomliga, nonchalanta och bedövande slöa tjänstemän trängs i högarna hos rikets högsta klagomursinstans. Bortförklaringarna från dem som hamnar under JO:s lupp är både många och patetiska. Alltför ofta präglas de av det som psykologerna kallar för ”external locus of control” – det vill säga att man lägger problemet utanför sig själv. Man skyller på dålig organisation, hög arbetsbelastning eller någonting annat abstrakt som ingen person behöver bära ansvaret för.Det riktigt stora problemet är dock att somliga myndigheter, bland annat polisen, har klippkort hos JO. Gång på gång lovar man bot och bättring men har sedan en osedvanlig förmåga att återkomma lika frekvent som flagrant – ofta med samma typer av fel. Då handlar det alltså inte om enskilda missöden utan om systemfel som skulle få skattemoralen att störtdyka om medborgarna bara bytte ut sina sommardeckare mot JO:s ämbetsberättelse. Denna kan nämligen vara nog så spännande att läsa – till och med sorgesam om man tänker på Jacks tragiska öde.

Sveriges egen John Cleese? Carl Bildt har utsetts till Sverige roligaste minister. Saab. Hur många liv och lån kan egentligen ett företag ha?

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro