ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Poliser är inga smakdomare

Stefan Wahlberg · 28 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är skillnad på poliser och på Polisen. Poliserna får ha vilka personliga åsikter de vill, men Polisen ska över huvud taget inte ha några andra åsikter än att lag och ordning ska upprätthållas. För att inte ens poliserna själva ska kunna missa denna grundläggande poäng i en rättsstat så har vi valt att klä dem i enhetliga uniformer med Sveriges riksvapen på så fort de är i tjänst och representerar staten.

En av alla dessa poliser, till råga på allt en hög kommissarie med massor av statligt guld på sina axelklaffar, skulle för två år sedan se till så att den svenska grundlagen efterlevdes. Enligt den order som han hade fått från vakthavande befäl skulle han övervaka att en grupp demonstranter på Sergels torg kunde utöva sin yttrandefrihet utan att bli attackerade.Kommissarien kom dock att omvärdera sin uppgift radikalt. Han ansåg att budskapet som framfördes kunde väcka anstöt och tvingade därför demonstranterna att ta ned alla sina plakat, varvid demonstrationen avbröts.

Man kan med fog påstå att det var ett magstarkt budskap som framfördes på plakaten. Till och med demonstrationens arrangör höll med om detta, men påpekade att själva syftet med demonstrationen var att väcka just anstöt inför någonting som de ansåg förkastligt. Det handlade om abortfrågan och på plakaten fanns bilder på aborterade foster. I sin rapport motiverar kommissarien sitt ingripande med att bilderna kunde vara obehagliga för kvinnor som hade genomfört en abort.Ingripandet saknade givetvis helt stöd i lagen och i dagarna kom justitieombudsmannens svidande kritik. Det är chefs-JO själv, Mats Melin, som har hållit i pennan och han skräder inte sina ord när han prickar både kommissarien och Stockholmspolisens ledning för att man stillatigande låtit saken passera: ”Den demokratiska rättsstaten har en plikt att värna medborgarnas rätt att föra fram även sådana åsikter och ståndpunkter som kan väcka förargelse. Plikten gäller, noga taget, alldeles särskilt just kontroversiella budskap eftersom mera ’ofarliga’ sådana vanligen inte har samma behov av skydd”.

I sak må envar tycka vad man vill om abortbudskapet och det är just det som både kommissarien och polisledningen har gjort. I sina yttranden är de därför helt obekymrade inför sådana futtigheter som grundlagar och sin egen roll som beskyddare av dessa. Det vore intressant att veta hur de hade agerat om det hade handlat om ett politiskt korrekt ämne – till exempel bilder på krigsoffer från Irak. Hade statsmakterna då avbrutit demonstrationen med hänvisning till att plakaten kunde väcka anstöt?

+ Domaren Michael Sauer som tvingade rattfylleristen Paris Hilton tillbaka till sitt fängelsestraff.

– Länsrätten i Göteborg som har godkänt socialbidrag för shoppingskulder.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro