ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Polisers "kan själv"- mentalitet kostar liv

Stefan Wahlberg · 15 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en enorm skillnad på mord och mord. Ett så kallat spaningsmord kräver en helt annan polisiär kompetens än den stora andelen självuppklarande fall där det redan från början står klart vem mördaren är. Spaningsmorden utgör mellan 20 och 25 procent av det dödliga våldet och uppklaringen har de senaste åren rasat till cirka fyrtio procent. Förra veckan riktade rikspolisstyrelsen förödande kritik mot polisen i Dalarna för den så kallade Pernillautredningen. För en gångs skull, och tragiskt nog, kunde man handfast peka på att det var polisiär inkompetens som ledde fram till att en lustmördare kunde mörda igen – till råga på allt en 10-årig liten flicka. Problemet är dock ofantligt mycket större än just detta enskilda misslyckande och en stor del av kritiken faller tillbaka på rikspolisstyrelsen själv.Antalet ouppklarade mord har fördubblats sedan 1990-talet och faktum är att alla varningslampor måste ha blinkat hysteriskt uppe på rikspolischefens eget kansli de senaste tio åren. Polisens egentliga uppdrag, att sätta mördare bakom lås och bom, har dock fått stå tillbaka för den interna polishusfridens skull. I grund och botten handlar detta nämligen om en mycket märklig "kan-själv"-mentalitet där rikspolisstyrelsen är livrädd för att trampa sina länspolismästare och lokala kriminalchefer på tårna. Det har således blivit det enskilda polisdistriktets ensak hur man hanterar både kompetens och arbetsrutiner. Till råga på allt har det vuxit fram en uppfattning om att det skulle vara en mänsklig rättighet för varje bondpolis att få försöka klara upp spaningsmord – helt oavsett den egna kompetensen och helt oavsett att det finns gratis spjutspetskompetens att låna från till exempel Rikskriminalen. En liknande inställning skulle vara helt otänkbart i vilken annan organisation som helst där liv och död står på spel. Spaningsmord kan jämföras med till exempel avancerad kirurgi och hjärttransplantationer är som bekant inte någonting som man av prestigeskäl försöker sig på ute på landets vårdcentraler. Det är onekligen en pedagogisk utmaning för rikspolischefen att få sin organisation att komma till insikt om denna princip.+ Skönt att vår heligaste ko, FN:s klimatpanel, tydligen inte är ofelbar.– Statens konstgjorda andning på SAS med hjälp av sina skattemiljarder är planekonomi.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro