ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Politiker skrämmer igenom jobbiga beslut

Göran Greider · 23 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur får politiker igenom impopulära beslut? Sådana beslut som folk i vanliga fall inte skulle acceptera? Svar: Man utnyttjar olika chocker eller framkallar dem rentav. Svenska folket röstade 1994 Ja till EU men skulle nog inte ha gjort det om inte den ekonomiska krisen gjorde alla rädda för de hot som målades upp om vi skulle ställa oss utanför. Under EMU-omröstningen var ekonomin istället på väg uppåt, inga hot förelåg, och då följde väljarna sitt förnuft och vågade säga nej. Den moderna historien är full av tillfällen då makthavare utnyttjat krismedvetandet. I sin nya bok, Chockdoktrinen, skriver Naomi Klein ut den långa historia som börjar med den kris som USA och militären framkallade i Chile för att möjliggöra Chilekuppen – och därefter omvandla landet till ett nyliberalt laboratorium.

I land efter land har krismedvetandet gjort det möjligt att genomföra privatiseringar, avregleringar och utförsäljningar som väljarna annars skulle satt stopp för. Thatcher vågade inte börja sitt systemskifte förrän kriget på Falklandsöarna kom igång; det skapade en patriotism som fick folk att glömma hennes radikala nyliberalism. Extremfallet är Irak: I det totala kaos som ockupationen skapade passade ockupationsmakten på att sälja ut allt som fanns i landet – först och främst oljan – till privata storbolag. När vi är rädda, när krisen griper omkring sig, då blir vi lätta att övertala. Och fenomenet gäller inte bara de stora omvälvningarna, utan också exempelvis brottsbekämpningen. Alla blir vi förskräckta när en bomb detonerar vid dörren till en åklagare, samhället gungar till och förslagen börjar dugga om hur samhället ska försvara sig. Plötsligt ges bilden av att Sverige invaderats av maffian, trots att maffia är något helt annat och en mycket djupare sjukdom som sprider sig i samhällen där knappt någon stat finns. Förslag kommer om att upprätta ett svenskt FBI. Och så vidare. Vi blir chockade – och då vaknar de auktoritära makthavarna till. De älskar kriser, chocker och rädda väljare. Så medborgare! Var inte rädd! Det är rädslan själv vi ska vara rädda för. – Vinterkräksjukan, som hos många människor alstrar något osäkert och avvaktande i blicken på bussar, caféer och i folksamlingar. + Det går trots allt att älska gråa novemberdagar – de ger oss bottenkänning, de är uppriktiga, de ljuger inte fram några idyller

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro