ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Politikerna räddar hellre välfärdsstaten än människoliv

Johan Norberg · 25 Nov 2015
Uppdaterad 25 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Ett ofta använt mått på mänsklig aktivitet där det är svårt att få information är elektriskt ljus nattetid. Satellitbilder visar att användandet av det har kollapsat i Syrien med 80 procent sedan inbördeskriget började 2011. Mer än hälften av alla syrier är på flykt – från al-Assads helikoptrar som välter ut oljefatsbomber, fyllda med sprängmedel och metallskrot för att maximera skräcken bland civila i rebellkontrollerade områden. Från Islamiska staten, som skär halsen av den med annan tro eller vilja, och placerar improviserade sprängladdningar i dockor, för att lemlästa och döda barn. Hela städer är i ruiner. I historieböckerna kommer våra barn läsa att detta var åren då ett helt land, blott 300 mil från oss, utplånades. Och frågan vi kommer att tvingas ställa är vad vi gjorde då, när det verkligen gällde. 

► LÄS MER: Johan Norberg: "De främlingsfientliga är nyttiga idioter åt IS"

Svaret är att vi grät en skvätt och sedan stängde vi gränserna för de flyende. Det kostade för mycket att vara öppna, tycker Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Problemet är nämligen att om vi säger att alla som kommer hit måste ha våra löner och våra välfärdstjänster, ja då får nästan ingen något jobb till de lönerna och ekonomin bågnar under trycket av välfärdstjänsterna. Och varje gång som välfärdsstatens bevarande hamnar i konflikt med människoliv väljer svenska politiker välfärdsstaten. Som Maciej Zaremba uttryckte det när Sverige en gång införde visumtvång mot bosnier mitt under brinnande krig: ”Sverige frågar inte vad för slags skydd flyktingen söker. Sverige bestämmer att han söker det dyraste. Vilket vi sedan bestämmer att vi inte kan ge.”

De svenska systemen har inte klarat av anstormningen av flyktingar. Men vi skulle kunna jaga regler och kostnader i stället för människor. Rensa ut tillstånd och plan- och bygglagar. Sänk ersättningar, ta bort den retroaktiva föräldrapenningen, knyt fler bidrag till arbete och skapa en kvalificeringsperiod innan nyanlända får tillgång till välfärdsstatens tjänster. Det skulle sänka en standard som i dag inte alls är så glassig som kedjebreven på nätet påstår, men hellre en slitsam situation här än en omöjlig situation där. Det skulle göra att de som söker sig till Sverige främst för att de är intresserade av en generös socialstat skulle leta sig någon annanstans. Men de som faktiskt flyr undan död och våldtäkt skulle inte hålla sig borta bara för att de måste betala för sin tandvård.

► LÄS MER: Johan Norberg: "En dag är det Polen som kommer att försvara oss"

Men sånt skulle svenska politiker skämmas över att föreslå. Ett sådant basalt skydd kan vi inte nöja oss med, inte generösa, solidariska Sverige, inte. Här är endast det bästa gott nog. Men hoppsan, så dyrt det blev, det har vi nog inte råd med, du får faktiskt åka hem till oljefatsbomberna och de försåtminerade gosedjuren i stället.

+ Ett plus? Nej, just nu är faktiskt ingenting bra.

- Folkpartiet vill monopolisera ordet liberal. FP vill ta begreppet liberal. Den som röstar på partiet bör nu kallas ”liberalpartist”, så att vi kan fortsätta säga ”liberal” om den som är anhängare av liberalism, oavsett parti.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro