ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Premiär för Duellen” i Metro – Greider mot Söderqvist

Metro · 8 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
Marie Söderqvist, till vänster, och Göran Greider, till höger. I mitten syns Staffan Erfors, chefredaktör på Metro.

Marie Söderqvist, till vänster, och Göran Greider, till höger. I mitten syns Staffan Erfors, chefredaktör på Metro. Foto: Dzenita Mesic


I morgon är det premiär för “Duellen i Metro. Varje fredag kommer samhällsdebattörerna Göran Greider och Marie Söderqvist utmana varandra i ett aktuellt ämne. "Det är bra i det här hatklimatet, att visa att man kan prata med varandra trots olika åsikter", säger Marie Söderqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje fredag kommer Göran Greider och Marie Söderqvist ställas mot varandra i Metro, med varsin kolumn på samma sida.

Socialdemokraten Greider och den borgerliga Söderqvist ska debattera aktuella frågor – med ett vänster- och högerperspektiv.

– Min erfarenhet är att läsarna tycker det är kul att se saker från två olika håll. Först läser du Göran Greider och tycker det är klokt, sen läser du min text och tycker inte det var så dumt heller. Det finns två argument, från två olika perspektiv, hur du kan se på en fråga, säger Marie Söderqvist.

Göran Greider håller med.

– Det är otroligt viktigt att människor med motsatta ståndpunkter kan tala med varandra. Vi har olika åsikter, men kan ändå ha en civiliserad diskussion. Det är så det ska vara i ett samhälle, annars fungerar ingenting, säger han.

Göran Greider och Marie Söderqvist har tidigare suttit tillsammans i TV-soffor och radioprogram. Trots att de aldrig håller med varandra i politiska frågor hyser båda kolumnister en stor respekt för varandra.

– Göran uttrycker sig alltid med en väldig substans och jag har en stor respekt för hans argument, säger Marie Söderqvist.

– Jag kan bara säga detsamma, och det är ett värde i sig. Debatter är ofta väldigt binära, det är gott mot ont. Då är det bra att vi kan visa att människor med olika åsikter kan samsas på en sida i Metro, säger Göran Greider.

Staffan Erfors, chefredaktör på Metro, ser fram emot debatterna.

– Det känns väldigt roligt att få erbjuda Metros läsare två så kvalificerade debattörer. Det kommer bli roligt, lärorikt och inspirerande att ta del av Marie och Görans tankar och dessutom är vi glada om Metro kan bidra till ett bättre debattklimat med en mer ömsesidig respekt i det offentliga samtalet, säger han.

pil
Fakta: Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

pil
Fakta: Marie Söderqvist

Ålder: 49 år.

Bor: Enebyberg.

Gör: Skribent, konsult.

Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedelsföretagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

Politisk hållning: Borgerlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro