ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Pressen tar mindre ansvar

Lars Adaktusson · 8 Okt 2012
Uppdaterad 8 Okt 2012
Pressen tar mindre ansvar

Pressen tar mindre ansvar


klar

Artikellänk är kopierad

Mediernas bristande ansvar är i fokus efter publiceringen av smygtagna nakenbilder på hertigparet av Cambridge och en förnedrande fotosatir av kungen och drottningen. Som en direkt konsekvens kommer krav på tuffare lagstiftning – på DN:s debattsida skriver kungahusets juridiska rådgivare att yttrandefriheten är i behov av förstärkt integritetsskydd. 

Från mediehåll slår man ifrån sig. Reflexmässigt förringas egna övertramp, krav på ökat skydd för människors privatliv viftas undan och debattörer med berättigade farhågor avvisas som mörkermän och förbudsivrare.

Att vägra ta till sig synpunkter som i något avseende ifrågasätter den egna yrkesutövningen sitter djupt i mediesammanhang – oavsett hur verkligheten ser ut.

På senare år har mediernas inflytande ökat – journalistik har blivit maktutövning. Med makt följer ansvar, ändå är det tveksamt om mediernas ansvarstagande har ökat i takt med inflytandet. Inte sällan får enskilda sina privatliv uthängda i exempelvis kvälls- och veckopress.

Namnpubliceringar på personer som är misstänkta men inte dömda blir vanligare och i spåren av skoningslösa journalistiska drev skapas proportioner som sällan står i paritet till det som inträffat.    

Faktum är att listan över personer som förfördelas i medierna blir allt längre. Det är allvarligt på ett individuellt plan, men också därför att åtskilliga publiceringsbeslut i dag strider mot gällande branschetiska regler och i förlängningen skadar tilltron till journalistiken. Inte utan orsak är allmänhetens förtroende för journalistkåren lägre än för de flesta andra yrkesgrupper i Sverige. 

Verkligheten talar för att det generellt behövs ett större ansvarstagande i mediesammanhang; i synnerhet för enskilda personer vars privatliv exponeras och granskas. Sverige behöver ett nytt och effektivt pressetiskt system som inger förtroende och visar att mediebranschen tar integritetsfrågorna på allvar. 

Hos allmänheten är tilltron till den nuvarande ordningen undergrävd sedan länge. Trots att publicistiska övertramp är ett växande problem minskar antalet anmälningar till Pressombudsmannen – för första gången på 20 år noterades färre än 300 anmälningar under 2011.

Ska systemet fungera måste det kosta väsentligt mer såväl ekonomiskt som publicistiskt att kompromissa med pressetiken. Samtidigt måste den granskande funktionen stärkas så att Pressombudsmannen går från att vara allmän mediedebattör till att bli den åklagarliknande pressetiska övervakare som var tanken från början.

Efter fyra års utredande avvisade en statlig kommitté nyligen tankarna på stärkt integritetsskydd i grundlagen. Med ett nytt, kraftfullt och självsanerande system kan mediebranschen visa att det beslutet var klokt.  

Att fortsatt förminska och negligera är att göra det fria ordet och journalistiken en otjänst.

 Över 60 mål hittills i allsvenskan. Imponerande, borde ge SM-guld.+ Häcken.

. Bakåt, sidled och dåliga avslut i årets allsvenska. Trist, måste bli förändring.– Måltorka

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Adaktusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro