ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Principerna får offras i kampen mot det onda"

Stefan Wahlberg, TV-producent och journalist · 27 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ingen slump att de båda böckerna ”Hanteraren” och ”Infiltratören” just har kommit ut samtidigt. Tillsammans utgör de nämligen kulmen på de kriminalhistorier som de senaste åren har avslöjat bisarra interiörer från den svenska polisens hemliga verksamhet med iniltratörer: Egen handel med vapen och narkotika, viktiga dokument som bara ”försvinner” och inte minst manipulerad bevisning som presenteras för åklagare och domstolar.I somras riktade chefs-JO Mats Melin svidande kritik mot polisens okonventionella metoder och nu har JK Göran Lambertz beslutat att gå till botten med frågan. Orsaken är att metoderna bevisligen har lett till att åtminstone en person har dömts till fängelse på felaktiga grunder och enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz handlar det sannolikt om hundratals liknande fall.I en färsk skrivelse kräver nu JK att både rikspolisstyrelsen och rikåklagaren svarar på en principiellt viktig fråga: Anser de att myndigheterna själva har ett ansvar att se till så att personer som de vet har blivit dömda på felaktiga grunder nu kan få resning? Det är en samvetsfråga av rang för en brottsbekämpande myndighet. Inte bara för att svaret riskerar att blottlägga den egna skammen utan också av ett helt annat skäl: Ett lika krasst som vulgärt faktum i sammanhanget är nämligen att de flesta av dessa personer, trots allt, är grovt kriminella element som polisen har lagt ned stor möda på att få in bakom lås och bom med hjälp av sina okonventionella metoder.  Därmed ställs den klassiska frågan på sin spets: får ändamålet någonsin helga medlen i en rättstat? Vad händer om vi inte bara reflexmässigt svarar principiellt nej på den frågan utan faktiskt lägger handen på hjärtat innan vi svarar uppriktigt? Onekligen finns det i varje fall polischefer som har praktiserat denna samvetsmetod och kommit fram till att svaret på frågan faktiskt är ja - att polisen måste vara hård mot de hårda och att principerna får offras i kampen mot det genuint onda.

Men hur stor andel av befolkningen är benägen att hålla med? Och hur stor andel av dessa inser egentligen hur högt priset är för att i så fall tvingas konstatera att vi inte längre lever i en rättstat? + Stor underhållning när min gamle vän Hasse Aro ska dansa i TV4!- Jag blir sjösjuk av börsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg, TV-producent och journalist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro