ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Priset på liv det enda som sjunker

Jason Diakité · 14 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013

Foto: ALL OVER PRESS


klar

Artikellänk är kopierad

Det råder ingen tvekan om att det är här elefantliket ligger. Redan innan vi kan se det enorma grå kadavret förråder den söta stanken dess närvaro.

Vi har gått ungefär en timme i den strålande solen genom taggiga akaciabuskage och över lavastenar. Ingen av parkvakterna håller för näsan så jag gör inte heller det. Vakterna är tysta, vördnadsfyllda och sorgsna. Elefanten ser ut som att den ber. Den vilar fridfullt på sina fyra knän fälld av ett enda spjut rakt in i hjärnan. 

Det är inte förrän jag passerar kroppen och ser att hela ansiktet på djuret är avyxat som scenens brutalitet fullbordas. Motivet till mordet är enkelt. Den unga elefanttjurens betar, som en av vakterna uppskattar till cirka 40 kilo, inbringar minst 300 000 kronor på den globala marknaden och kanske 35 000 kronor till tjuvjägarna.

Cashen dom tas som Latin Kings skrev och det gäller likaväl i norra Botkyrka som i Amboseli några kilometer från Kilimanjaros mäktiga fot i The Great Rift Valley. På samma slätter där våra släktingar sakta migrerade ner från träden och lärde sig att gå på två ben. Det tog några miljoner år innan den globala ekonomin skapats och nu återvänder för att skörda. För under de gångna millennien har priserna stigit i takt med vår arts aptit.

Det enda vittnet till elefantmordet är en ung Massajkrigare. Klädd i röda, rutiga tyger, med smycken runt fot och armlederna och långa rödfärgade flätor precist arrangerade i ett mönster på hans huvud. 

Förr gick Massajfolket alltid nakna, deras kultur inbegrep ingen skam i nakenhet. Men då den europeiske mannen dök upp på denna uråldriga plats sattes kläder på massajernas kroppar. Vår skam klarade inte av att se folk fria nog att leva nakna men vår skamlöshet kan ibland ta de mest otroliga former.

Vakterna är i full färd med att ställa frågor till den unge massajen. De vill gärna få reda på så mycket som möjligt för att kunna finna förövarna. Skuldfrågan måste lösas.

Jag står här och funderar över vem som kan anses skyldig. Är det den nyrike kinesen som vill köpa ett föremål av elfenben till bokhyllan, är det tjuvjägaren som vill kunna köpa en bil, är det containerföretaget som fraktar den dyrbara lasten till dess destination?

Kilimanjaro steg upp ur jorden långt innan våra förfäder. De berg vi har skapat är byggda på idéer och skulder och i vår värld är priset på liv det enda som stadigt sjunker.

I motsats till skrocknormen tror jag att 13 är ett lyckotal och det känns som att det här kommer att bli en bra år.+ Det nya året 

så mycket att vara orolig över, till exempel nu när flera amerikanska politiker erkänt att klimathotet är på riktigt, ja då finns det ju.– Det finns ändå

klar

Artikellänk är kopierad

Jason Diakité
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro