ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Privatiseringar gör din röst mindre värd"

Göran Greider · 27 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur mycket är en röst i valurnan egentligen värd? Det går inte att mäta, men en sak är säker: Ju mer de folkvalda har att säga till om, ju högre värde har den demokratiska valsedeln. I ett samhälle där det offentliga knappast äger någonting, ja där statens uppgifter inskränker sig till att hålla med polis och domstolar, får valet vart fjärde år inte så stor betydelse. Och när val inte får så stor betydelse minskar rimligen intresset för demokrati. Sverige och västvärlden i stort upplever sedan länge en våg av privatiseringar och utförsäljningar, både av statliga bolag, av allmännyttiga bostadsföretag och till och med av skolor. Redan de socialdemokratiska regeringarna satte igång med det och nu fortsätter regeringen Reinfeldt i ett ännu högre tempo; ett par hundra miljarder vill man kamma in på utförsäljningar. Inom bostadspolitiken är regeringen på väg att göra sig av med allmännyttan och hyresrätter omvandlas på löpande band till bostadsrätter. I vissa kommuner, som sålt ut sina offentligt ägda bostäder, använder man det som argument för att inte ta emot flyktingar! I Vaxholms kommun, där allmännyttan är borta, har man fått följande problem: Var ska all servicepersonal åt de bättre ställda bo? Privatiseringar kännetecknar vår tid mer än något annat. Men privatiseringar innebär att din röst vid valurnan blir mindre värd eftersom demokratin begränsas till allt färre områden. Det finns inte många heliga ting i världen längre, och det kanske inte gör så mycket, men en sak förblir mer helig än något annat: Den privata äganderätten. Så snart denna form av äganderätt är säkrad är de besuttna nöjda och det är nästan så att definitionen på demokrati – men då en ytterst anorektisk demokrati - har blivit att den privata äganderätten är skyddad i lagar och grundlagar. Det finns emellertid andra former av ägande, framförallt statligt och offentligt i vid mening. Betydelsen av detta ägande kan inte överskattas: När folket har sista ordet över vattenkraften, malmen i gruvorna eller en stor del av bostäderna så betyder det att demokratin är större – och överallt där demokrati råder har dessutom jämlikhetstanken en tendens att slå igenom. De rika är ju för få för att vinna i en demokrati där varje röst har lika stort värde. Två fattiga vinner vid valurnan över en rik och det är därför de privilegierade i alla tider velat inskränka demokratins räckvidd. Privatiseringar gör din röst mindre värd.

+ Sjuksköterskorna tar strid för att vårdjobben ska uppvärderas. – Jag är orolig för att Lars Norén, min favoritpoet sedan ungdomen, är på väg att bli kulturvärldens svar på Alex Schulman.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro