ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Problemet är inte fyrverkeripjäserna utan personerna som använder dem

Martin Hysén · 6 Jan 2017
Uppdaterad 6 Jan 2017

Foto: TT/Privat


Om vi införde ett fyrverkeriförbud så skulle vi indirekt säga att det egentligen inte är malmöbornas fel att Möllevångstorget förvandlades till ett mindre slagfält på nyårsafton, utan raketernas fel! Vi har firat nyår med smällare och raketer i hundratals år, och jag tror inte vi är redo att lägga den traditionen på hyllan ännu, skriver Martin Hysén.

klar

Artikellänk är kopierad

Då har Sverige återigen visat hur vi löser problem. Istället för att ta tag i det verkliga problemet så gör vi det som är enklast, vi pratar om att förbjuda raketer.Argumenten för ett förbud har varit många, och visst kan man förstå vissa av anledningarna, men att förbjuda en produkt, istället för att angripa det verkliga problemet, det är fegt.

Om vi införde detta förbud så skulle vi indirekt säga att det egentligen inte är malmöbornas fel att Möllevångstorget förvandlades till ett mindre slagfält och liknade mer ett scenario från kriget i Mellanöstern än nyårsafton. Det var ju raketernas fel!

Eller att det inte är ett problem med ungdomarna i Göteborg som skjuter raketer ombord på bussar. Fortfarande raketerna som skall förbjudas och inte beteendet hos ungdomarna?

Problemet ligger inte i fyrverkeripjäserna utan i de personer som använder dem. Då är det är väl ett förbud mot kriminella ligister som skall införas, om vi nu måste införa ett förbud alls? Inte mot raketerna?

Använder man raketer som ”vapen” och riktar dem mot till exempel en polis, se till att det får konsekvenser. Idag har Sverige för veka straff för att avskräcka sådant beteende.

Ett argument för att förbjuda raketer är personskador. Läser man om fyrverkerier och skador så ser man att personskadorna inte är så stora som man kanske tror. Efter man förbjöd smällare 2002 så skadas i genomsnitt drygt 20 personer varje år till följd av olyckor med fyrverkerier så allvarligt att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård. Så det argumentet är inte särskilt sanningsenligt.

Hänsyn till djur är också ett väl använt argument. Men förbudet kommer inte visa någon hänsyn till djuren. Hans Rosenberg presstalesperson vid Svenska Kennelklubben uttrycker sig enligt mig väldigt dumt och obildat, han påstår att ”- Vi vill ha ett stopp för försäljning av fyrverkerier till privatpersoner. Många av de som köper har inte raketer för att njuta av det vackra glittret utan för att skada och skrämma.”
Då kan jag upplysa honom om att det är lika verklighetsförankrat att uttrycka sig med ”alla hundar är skiträdda på nyårsnatten.”

Om en minoritet missköter sig så betyder inte det att majoriteten gör samma sak. Då hade vi sett ännu fler olyckor och ”attentat” under nyårsnatten än vad vi ser nu.
 Att hundägare vill förbjuda raketer är för att deras fyrbenta vänner mår dåligt och att de i många fall ser mer till sin hund än medmänniskorna runt omkring sig. Argumentet hänsyn till djur faller på sin egen orimlighet.

Och vad händer med försäljningen? Fyrverkeribranschen föreslår ett förbud av klassiska raketer, men som med all affärsverksamhet så kommer man ha försäljningsmål även för nästkommande år. Så vi kommer högst troligt att se en ökad försäljning på utvalda pjäser. Pjäser som är billiga att tillverka och når upp till konsumenternas och säljarnas förväntningar.

Det uppskattas att vi köper fyrverkerier för 200 miljoner kronor om året. För att nå upp till de siffrorna nästkommande år utan raketförsäljning, så kommer man bli tvungen att sänka priset på de större tårtorna som folk är intresserade av att införskaffa.

Svensson som köpte raketer för 400 kronor förra året kommer inte köpa en fyrverkeritårta för 1200 kronor. Företagen kommer helt enkelt behöva sänka priser eller ha en ersättningsprodukt för nå upp till budgeten 2017.

Vi har firat nyår med smällare och raketer i hundratals år, och jag tror inte vi är redo att lägga den traditionen på hyllan ännu.

Martin Hysén

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Hysén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro