ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Producera världens ledande gröna bil"

Göran Greider · 24 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För många år sen hade jag med en dikt som hette Ombyggd Volvo i en diktsamling. Den skildrade en barndomsvän till mig som byggde om gamla Volvobilar och deltog i tävlingar med dem. En svensklärare på fordonsteknisk gymnasielinje blev glad när han såg dikten – äntligenpoesi som handlade om något som hans motorintresserade elever kunde ta till sig! Så han läste upp den långsamt inför klassen och det blev faktiskt alldeles tyst och läraren tänkte att det här tog ändå skruv.Tills en elev räckte upp handen och påpekade att namnet jag gett Volvomodellen var fel: Det skulle vara 1974 års modell, inte 1975 som jag skrivit. I ett brev till mig skrev läraren att han såg hur dikten störtade samman i grus och aska.Så kan det gå. Men den lilla historien säger också något om hur starkt märket Volvo levt hos svenska folket. När numera Fordägda Volvo personvagnar kanske för gott rullar bort i den globala ekonomiska skymningen kan till och med jag, som inte ens har körkort, känna viss nostalgi.

Ja, jag vill av klimatskäl att bilåkningen ska minska, framförallt storstäderna borde kunna göras nästan helt bilfria. Men för stora delar av landet kommer bilen att vara nödvändig och då gäller det att få fram de riktigt bränslesnåla bilarna. Miljövänliga bilar går dock inte att framställa: alla bilar har en negativ inverkan på planeten.Hur ska det gå till? Det bryter mot alla förhärskande lärosatser, särskilt hos den sittande regeringen, men jag menar att tanken borde prövas att staten för en billig penning köper upp det närapå konkurshotade Volvo. Därefter inriktas alla krafter på att framställa världens ledande klimatbil.

Varje land behöver några stora högteknologiska industriprojekt som håller de mest sofistikerade ingenjörskunskaperna vid liv. I Sverige har det varit JAS-planet som fått stå för det under lång tid, vilket gör en pacifist som mig smått deprimerad.

Varför inte satsa all högteknologisk energi och allt det samlade kunnandet på Volvos industrier för att ta fram och producera världens ledande gröna bil?

För Alliansregeringens Odell och Borg ger förstås bara tanken på ett statsägt Volvo snudd på hjärtinfarkt. Men nu när staten visat sina muskler och står beredd att gå mycket långt för att säkra bankerna borde samma stat prova tanken på att gå i bräschen för klimatarbetet. Som jag skrev i min dikt: Ombyggd Volvo!– Europas romer får det allt värre. I Berlusconis Italien införs nu ett slags apartheidsystem för romerna.

+ Vår hund, nu sju månader gammal, verkar sakta men säkert vara på väg att förstå sig på våra katter.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro