ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Psykiatriker måste våga göra sitt jobb

Stefan Wahlberg · 23 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det största problemet med rättshaverister är att de är just rättslösa. När alla legala möjligheter till upprättelse är förbrukade blir till slut rättssamhället självt rättshaveristens måltavla. Hatet mot systemets stora svek mot dem och en övertygelse om den egna rättfärdigheten leder till ett maniskt flerfrontskrig mot världens alla väderkvarnar.Det var med detta bittra levnadsöde och diagnosen ”paranoida vanföreställningssyndrom” i bagaget som den 55-årige Nyköpingsbon sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén när han skulle hämtas till en psykiatrisk utredning i juni. Under rättegången som inleddes i förrgår hävdade 55-åringen att han handlat i nödvärn. I ett av de första förhören efter gripandet uppgav han dock att Fredrik Widén ”offrades på rättsrötans altare”.

Med detta djupt tragiska facit i hand vet vi således att polismästaren i Södermanland hade rätt när han före gripandet informerade sina yttre befäl om att 55-åringen var en av Sveriges farligaste personer. Med facit i hand vet vi också att 55-åringens besatthet har kunnat eskalera fritt sedan han för sju år sedan släpptes fri från det tioåriga fängelsestraff för dråp som han anser sig oskyldigt dömd till.Under denna period har han också kunnat hota och trakassera en rad företrädare för rättsväsendet utan att någon har anmält honom. En av dessa är överläkaren och rättspsykiatrikern Göran Fransson. Han var den som ursprungligen gav 55-åringen hans diagnos och därför hamnade på dennes ”dödslista”. Han var också den som i somras slog larm om 55-åringens hälsotillstånd efter ett obehagligt brev som hade skickats till hans hustru.När doktor Fransson nu har bestämt sig för att tala klarspråk om det som har inträffat är det häpnadsväckande interiörer han beskriver från den psykiatriska tvångsvården. I korthet går hans kritik ut på att personer av 55-åringens kaliber kan hota sig till frihet. Orsaken är att knappast någon psykiatriker vågar besluta om tvångsvård för dem, än mindre polisanmäla dem om de utsätts för hot.”Här är det uppenbart att få, eller alls någon, i dag törs lita på att psykiatrin tar sitt ansvar”, skriver Fransson på DN Debatt. Saken blir naturligtvis inte bättre av att Fransson nu själv säger att han sannolikt kommer att vägra att genomföra psykiatriska riskbedömningar på den här typen av personer i framtiden.

Om det är så illa som Fransson påstår sitter vi alltså här med en ond spiral där den lika krassa som tragiska följden inte kan bli någon annan än att fler poliser kommer att få sätta livet till för att psykiatrikerna inte vågar göra sitt jobb.

+ En nattätares favorit – Big Mac, som fyller 40 år!

– Jag har sett dem i Texas – men varför har man skallerormar i Örebro?

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro