ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Public service behövs inte längre

Johanna Nylander · 27 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När tv-licensen infördes gick det bara att se på stats-tv. Att äga en dumburk var lika med SVT, först med kanal ett och sedan med TV 2. I dag finns det bra många fler kanaler att välja mellan, och man behöver inte ens en tv för att titta på tv-program.

En ny mobiltelefon eller en medioker dator är det enda som behövs för att se på SVT Play, sexans “Weeds”-sändningar eller webb-tv från andra sidan Atlanten. Om nu en videoström på nätet blir tv bara för att den sänts ut till en tv-mottagare först.Snart kommer tv-licensen att omfatta alla med dator och internetuppkoppling. Licensen blir en tvåtusenkronors teknikavgift på en apparat som i första hand används till annat än tv, och staten får tillgång till ett datorregister. Om man nu nödvändigtvis ska ha kvar public service är en proportionerlig tv-skatt betydligt rimligare, eller att låsa tillgången till SVT så att bara den som betalar kommer åt kanalerna.För public service har ju funkat sådär den senaste tiden. När “Melodifestivalen”, sportsändningar och andra populära nöjesprogram sänds i SVT konkurrerar de med andra tv-kanaler som inte har obligatoriska avgifter inkasserade av Radiotjänst. Knappast fritt och oberoende i samhällets tjänst, och inkompetent när man blankt struntar i att prata EU-frågor med partiledarna under en direktsänd tvåtimmarsdebatt tre veckor före valet till Europaparlament.Kanske trodde programledarna i debatten att de verkligen diskuterade EP-valet när de tog upp frågor som jobb och euron. Grejen är ju bara det att parlamentarikerna – som är de man kan rösta på nästa vecka – vare sig har någonting att säga till om Sveriges valuta eller inrikespolitik.

De tunga frågorna i EU är snarare direktiven om miljö, jordbruk, integritet, handel och andra gränsöverskridande frågor. Parlamentarikerna har ju faktiskt makt att stoppa idiotiska förslag innan riksdagen blir tvingade till att genomföra dem.Fast kanske är det viktigare att sända schlagerspecialer eller inköpta kostymdramer från BBC än att ge folket ordentliga svar på frågor om EP-valet. EU är ju ändå inte så viktigt, eller?+ Piratpartiets Amelia Andersdotter. Smart tjej väl värd att kryssa till Bryssel.– Trots akut blodbrist är socialstyrelsen fortfarande övernitiska i sina blodgivareregler.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro