ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Publiceringen gör SD till martyrer

Johan Norberg · 21 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna tog just ett steg närmare riksdagen. Inte på grund av den varning för muslimsk invandring partiledaren Jimmie Åkesson publicerade i Aftonbladet, utan på det officiella Sveriges reaktion. Experterna och tyckarna ifrågasatte omgående publiceringen och många ropade på förbud. Centrum mot Rasism krävde att Aftonbladet bestraffas. Så ger man intrycket att argumenten är så svåra att bemöta att de måste tystas med polis. Så förvandlar man ett litet huliganparti med rötter i nynazistiska grupper till martyrer för tryckfrihetens sak. Gissa om de firar med öl och vit makt-musik. Det är tvärtom bra att Åkessons avslöjar sina åsikter. Trollen ska ut i solljuset. Vår fråga borde vara hur han skulle reagera om han visar sig ha fel. Om det inte finns tio islamistiska terrorgrupper i Sverige, om vi inte har flest våldtäkter i Europa och om muslimska invandrare inte är anhängare av sharialagar, skulle Åkesson då med öppna armar välkomna muslimska invandrare? Om han svarar ja är det bara att visa att han har fel i sina anklagelser. Om han svarar nej – om han ändå är emot invandringen – skulle han röja att hans argument, exempel och låtsade upprördhet bara är provisoriska fikonlöv för att dölja vad det alltid kommer tillbaka till, rasism och stängda gränser. Latinamerikaner är inte för sharialagar, men är ju ändå inte välkomna hit enligt SD.  Det är viktigt att avslöja Åkesson, just för att han har rätt i en sak: Många bestialiska gärningar utförs i islams namn. Men det är inte ett krig mellan civilisationer, utan ett inbördeskrig inom islam, mellan den stora majoritet som tror på fred och mänskliga rättigheter och en aggressiv, fundamentalistisk minoritet som i syn på kvinnor, homosexuella och utlänningar mest påminner om svenska högerextremister. Inget skulle gynna dessa islamister så mycket som om SD lyckas etablera generaliseringar och misstro mellan kulturer, så att moderata muslimer känner sig bortstötta av västvärlden. Varför inte göra tvärtom? Om vi vill bekämpa religiös extremism kan vi ju börja med att hålla våra gränser öppna för dem som flyr undan den. + Afghanistans president Hamid Karzai avslöjas äntligen som en simpel fuskare.– Media skrämmer föräldrar att inte sova med sina spädbarn, utan att få stöd från forskarna bakom studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro