ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rädda Chris O’Neills balkongmöbler

Fredrik Backman · 3 Nov 2012
Uppdaterad 3 Nov 2012
Rädda Chris O’Neills balkongmöbler

Rädda Chris O’Neills balkongmöbler


klar

Artikellänk är kopierad

Den stora debatten efter orkanen Sandy handlar förstås om svensk medias totala New York-besatthet. Hur man helt ignorerat de verkligt utsatta. Jag vill bara påpeka att det är en otroligt orättvis kritik. Redan ett dygn innan Sandy slog till såg jag faktiskt modiga reportrar på tv helt utan fruktan åka till utrikesterminalen på Arlanda för att kunna ta sig till alla tragediers verkliga offer. De svenska turisterna. ”Hur många svenskar kan komma att drabbas av inställda flyg?” frågade reportern. ”Vi…vi vet inte. Det kan bli…hundratals”, viskade SAS informationschef. Och som vanligt slår katastrofen hårdast mot den samhällsgrupp som redan har det svårast: Bloggarna. Flera sociala medier-experter vittnar i dagspressen om ”falska hajbilder på Instagram” och ”översvämningsfoton utan tydlig geotaggning” som cirkulerar på nätet. Läget är allvarligt. Och politikerna gör som vanligt ingenting. Ena sidan skyller på de låga skatterna för vindkraft och den andra fastslår att det här hade aldrig ens hänt om Sandy bara hade fått betyg i ett tidigare skede av sin skolgång.

Vad gäller alla svenskar som redan befinner sig i New York är informationen knapphändig. Flera dygn efter katastrofen har räddningspersonal fortfarande inte kunnat säkerställa om Chris O’Neills balkongmöbler är oskadda. Och Madeleine har liksom tjatat på honom i v-e-c-k-o-r om att han ska ställa ner dem i förrådet. Men har han lyssnat? Nä. Han har bara Xboxat som vanligt. Man blir så trött. 

I andan av att inte förbanna mörkret utan istället tända ljus möttes dock en liten grupp art directors på plats av den glädjande nyheten att de inte släpade funktionskläder för 15 000 spänn per selektiv skäggväxt över Atlanten förrförra veckan förgäves. New York Marathon skulle genomföras, trots Sandy. ”The Nike–Gyakusou limited edition-samarbete must go on”, som Freddie Mercury hade sjungit om han var på plats. Självuppoffrande svenska volontärer erbjöd sig genast att springa hela sträckan inne i varsitt hjul på ett elverk för att driva generatorer för att ladda iPhones åt behövande som inte kunnat uppdatera Twitter på vad som beskrivs som ”timmar”. 

Och visst, några av er fnyser och himlar med ögonen. Men inspelningen av ”Noah”, om den bibliska Noaks Ark, fick liksom avbrytas i New York häromdagen. På grund av översvämning. Och om inte ens Russell Crowe kan gå till jobbet då är det fan ingen lek längre. Fattar ni vad det här innebär eller? Reflekterar ni ens över vad som händer i världen? Tusentals svenska biobesökare kan tvingas gå och se en annan film vid den här tiden nästa år! Vi måste engagera oss. Det är vår plikt som världsmedborgare faktiskt. Rädda Chris O’Neills balkongmöbler. Döda eller levande.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro