ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Räds inte åldrandet, det kan vara rätt coolt

metro · 30 Aug 2016
Uppdaterad 3 Sep 2016
Nu efter en total makover, med en sundare livsföring och ett stilintresse som tidigare slumrat djupt är livet något helt annat, skriver Svante Nybyggars

Nu efter en total makover, med en sundare livsföring och ett stilintresse som tidigare slumrat djupt är livet något helt annat, skriver Svante Nybyggars Foto:  Dennis Bärlund/ Christoper Åkesson


Vid 60 års ålder var jag en rätt säckig gubbe. Jag frågade mig då – var det här allt? Det var det lyckligtvis inte, skriver Svante Nybyggars.

klar

Artikellänk är kopierad

Är du rädd för att bli gammal och marginaliserad? Åldrandet kan faktiskt vara lustfyllt. Friheten är större och förpliktelserna färre än tidigare i livet. Åtskilliga i den så kallade rekordgenerationen (födda 1945–1954) rockar sig ut i pensionärslivet.

Själv har jag som 65-åring ynnesten av att ha drygt 13 600 följare på Instagram. Jag blir uppvaktad av modeföretag och intervjuad av magasin, även utländska. Smått crazy. Dessutom: Aldrig tidigare har jag haft så många vänner ur yngre generationer.

Så här ligger det till: Vid 60 års ålder var jag en rätt säckig gubbe som i 40 år arbetat som copywriter och även journalist. Det mesta hade kretsat kring jobbet. Jag frågade mig då, vilket många i den här åldern gör – var det här allt? Det var det lyckligtvis inte. Nu efter en total makeover, med en sundare livsföring och ett stilintresse som tidigare slumrat djupt är livet något helt annat.

►LÄS MER: Debatt: Det här är vad skolan behöver istället för "läslov".

Garderoben byttes ut mot så kallad army- och workwear, en livaktig subkultur lite varstans på klotet, i synnerhet i Japan. Varför just workwear? Jag ser det som ett lustfyllt alternativ till släktforskning. Mina förfäder var fiskare och småbönder i skärgården och min far var officer i finska vinterkriget. Jag började klä mig som dem. De här förändringarna var följden av mina existentiella funderingar. Genom Instagram har jag fått nya vänner med gemensamt intresse och jag träffar dem vid avstickare till London, Berlin och Paris.

Kanske är det med förtröstan om den egna framtiden som unga följare, främst i Asien, emellanåt kommenterar mina Instagrambilder med "You are so cool man, I wanna age like you"? Möjligen tänker de, att det inte måste vara pest att bli gammal. Mitt vägval handlar inte alls bara om nostalgi. För att yngre människor ska vilja ha ett utbyte med mig, krävs att jag är nyfiken, lyssnar och försöker förstå den samtid som formar dem. Det räcker inte med rätt kläder.

►LÄS MER: Debatt: Uteslut inte ditt barns syskon genom att skicka det till förskolan.

I Sverige ses rockkulturen ibland fortfarande som en ungdomskultur. Så är det inte i metropolerna. I London pratar man med aktning om GOM, groovy old men. Exempelvis Bryan Ferry, Iggy Pop, Mick Jagger och designern Paul Smith. Bland "tidlösa" kvinnor kan nämnas Patti Smith, Emmylou Harris, Lauren Hutton, Susan Sarandon och danska Sanne Salomonsen. Samtliga nämnda med en hippfaktor även bland yngre generationer.

Om orken och lusten finns där är det bara att köra på. Eftersom slitna vintagekläder har status, kan även väl årsringar i ansiktet ha det?

Svante Nybyggars, tidigare copywriter. Hittas på instagram som @theurbanhippieswe

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro