ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rapporteringen om Bryssel är som en reklamfilm för traditionella medier

Viktor Banke · 22 Mar 2016
Uppdaterad 22 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Massmorden på Utöya. Jakten på Charlie Hebdo-terroristerna. Boston maraton. Bataclan. Och nu, medan detta skrivs, Bryssel. Händelser som följts i nutid. Dramaturgin är känd. Först stor osäkerhet, sedan bekräftelse av vissa uppgifter, medan falska alltjämt florerar. Och sedan det mest obehagliga av allt: uppräknandet av dödstalen. 

Detta skrivs precis efter de förmodade attackerna i Bryssel. Osäkerhet råder. Man hoppas så innerligt att redan ha fått höra den högsta siffran. Rädsla och vrede. En, eller kanske elva döda har rapporterats, det senare obekräftat. Det har nyss kommit uppgifter om en explosion även vid en tunnelbanestation. Någon har påstått att skottlossning och skrik på arabiska hördes innan de två explosionerna på flygplatsen. 

Men vi vet inte. Inte just nu. Snart kommer vi att veta mer. 

► LÄS MER: Viktor Banke: "Till asylrättens försvar"

Nu skriver TT att 13 personer har dödats och 35 är allvarligt skadade. Man hänvisar till Reuters som refererar TV-kanalen VRT. Helvete. Inte fler. 

Nu kommer de: tankarna på att matchen mot terrorn är en match vi inte kan vinna, eftersom vi tävlar mot dem som inte har något att förlora. Tankarna på barnen. På att det kunde ha varit jag, vi, eller någon bekant. Och känslan: terrorn som ett filter av obehag över tillvaron. 

Nu skriver någon att explosioner skett på flera tunnelbanestationer, och belgiska myndigheter uppger att det rör sig om självmordsbombare. Men ännu ingen bekräftelse. 

10 döda i explosion på tunnelbana, skriver Sky news. Ingen källa.  

Carl Bildt spekulerar om IS, SVT tycks av misstag ha visat en film som visar något helt annat och på sociala medier har rasister redan börjat utnyttja situationen. 

Mot bakgrund av de senaste dagarnas debatt om de så kallade alternativa medierna, letar jag mig dit. På den största sidan finns bara en notis. De obekräftade uppgifterna, de där om skrik på arabiska samt skottlossning nämns först av allt. Inga källor till någonting. Ingen artikelförfattare att fråga om källor. Ingenting. 

► LÄS MER: Viktor Banke: "Varför ska vi skärpa straffet för mord när det dödliga våldet minskar?"

Expressen-journalisten Niklas Svensson skriver nu inför 98 200 följare på Twitter att EU-parlamentet evakueras. Jesper Gyberg, som arbetar för EU-parlamentarikern Christofer Fjellner invänder att parlamentets säkerhetsavdelning just dementerat detta. SVT rapporterar att ingen har bekräftats död i tunnelbanan.

Det är som att bevittna en reklamfilm för de källkritiska, traditionella medierna i nutid. De som understryker vad som är rykte och vad som är bekräftat. Som anger källa. Som med försiktighet som metod garanterar kvaliteten, och ändå är snabba.

Jag går till nästa stora alternativa nyhetssajt. Ingenting om Bryssel, men väl en artikel om att soldyrkare lever ett längre liv.

+ Kunskap.

- Rykten.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro