ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rasism och kvinnohat får vänta

Fridah Jönsson · 6 Dec 2012
Uppdaterad 6 Dec 2012
Rasism och kvinnohat får vänta

Rasism och kvinnohat får vänta


klar

Artikellänk är kopierad

Förlåt mig kära Sverige men jag har inte ord för hur mycket jag älskar detta SNÖKAOS som i veckan drog in över landet. Det är ju helt ljuvligt. Det är iskallt, det är mörkt och allt ser ut som taget ur en Harry Potter-scen. Men bäst av allt: Folk förenas.

En vanlig tunnelbaneresa i Stockholm går ut på att man mest vill komma fram dit man ska och ägnar merparten av resan åt att hata människor. Folk är i vägen, folk har ryggsäckar, folk spelar fiol, folk har knappljud på telefonen, folk lyssnar på Swedish House Mafia i läckande lurar. Man sitter tyst, vänder bort blicken, har väskan på sätet bredvid. Men så blir det SNÖKAOS och allt blir totalt förändrat.

Man förenas i ett kollektivt hat mot … ja, mot så många olika saker att man inte riktigt kan förklara vad som är mest ont. Stockholms stad, SL, alla idioter som kommer med jävla skrämselpropaganda om global warming för ser det här ut som några jävla isar som smälter eller nej just det, SJ … Den som är fri från synd får kasta första snöbollen och alla människor är fiender – utom ens medresenärer.

För här kommer det fina in i bilden: Människor samlas och ser inte längre varandra som motståndare om fönsterplatsen. Man pratar om hur man ska ta sig hem från jobbet. Akuta samåkningskoncept startas. En hel avdelning sitter standby vid lunchrummets fönster och märker att Globen inte ens syns bakom alla snöflingor. Man tittar på SL-appen och informerar varandra om att tyvärr, samtliga bussar i hela stan är inställda. Och bäst av allt: Man pratar med varandra i kollektivtrafiken.

Man suckar högt tillsammans när ännu ett ”ja, vi blir stående ett tag till på grund av ett växelfel i Alvik” hörs i högtalarna. Någon som hört ens diskussion om att man inte kommer att komma hem på två timmar avbryter och säger ”ursäkta men ni kan ta buss 119, den går till samma ställe”. Det sprids bilder på Facebook på en överfull T-central och TV4-nyheterna har standard-klippbilder på folk som lagt sig på sitt bagage och somnat i väntan på en avgång.

Det finns något vackert i att så många går samman emot något så harmlöst som väder. I ett land där vardagsrasismen och kvinnohatet slår nya rekord gång på gång känns det lite varmare när man inser att det finns stunder då folk riktar all sin ilska mot SNÖ. 

Detta gemensamma hat är snart en lika säker decembertradition som julkalendrar och lussebullar.

Hela landet består av en kokande ilska mot fruset vatten och så kommer definitionen på att man kan slänga sin termometer rakt ner i närmsta bottenfrusna sjö, för plötsligt hör man någon yttra meningen ”Är det en chock för SJ att det kommer snö eller?” och då vet man att snart är det jul.

World Aids Day på Kulturhuset – bra, viktigt, informativt.+ Aidsdagen

Någon Timbro-tjomme tycker att Rättviseförmedlingen diskriminerar män. HAHAHAHAHAHA.– Mansdiskriminering

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro