ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Räta på ryggen och utlys nyval!

Göran Greider · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER: När jag skriver detta lyssnar jag till budgetdebatten i riksdagen – och jag kan inte tycka annat än att det är djupt förnedrande att höra rösterna eka. De fyra Allianspartierna saknar tydligen alla skuldkänslor över att de har bäddat för SD:s avgörande inflytande i svensk politik.

De hade ett val. De hade kunnat överge idén att lägga fram en gemensam budget som en trampolin för SD, men valde att framhärda, trots konsekvenserna det får för landet. Och jag är förbannad.

Jag hoppas att även socialdemokrater och miljöpartister just nu är rejält förbannade. Att bli upprörd över SD är nästan meningslöst. De har sin enda fråga, sin heliga mission och är inte påverkbara. Men Löfven har sträckt ut sin hand hela hösten till Alliansen och varje gång blivit biten i handen – och det är dags att resa sig ur förödmjukelse och förnedring, sätta hårt mot hårt och deklarera: Nu väntar nyval.

På annat sätt kan det knappast heller gå. Ytterligare försök att kompromissa mellan blocken förefaller utsiktslösa. Och skulle det mot alla odds lyckas så lär det nog bara leda till att vänsterpartister, miljöpartister och säkerligen halva socialdemokratin blir besvikna och upprörda över att politiken då tar ett stort kliv åt höger.

Vem vinner på nyval? Det vet ingen. Men jag tror för det första att det kan rensa luften. Och jag undrar om inte Löfven har mycket att vinna på det. Löfven och de rödgröna kan driva en valrörelse där de anklagar Alliansen för att på ett ansvarslöst sätt ha lotsat fram SD till ett läge där detta främlingsfientliga enfrågeparti fick chansen att utlösa regeringskris och kris för landet. Borgerligheten är dessutom svag. Moderaterna har ännu ingen ledare och partiet lider av den dubbla fadersförlusten av Borg och Reinfeldt.

Men det kan också vara så att åtskilliga – ingen vet hur många – av de åttahundratusen väljare som i september la rösten på SD nu vaknat upp och insett att det var ett djupt borgerligt högerparti de röstade på. Rätt många SD-väljare är f.d. socialdemokrater och man kan undra vad de tycker om en SD-ledning som nu röstar emot förbättringar för pensionärer och för bättre a-kassa?

Utlys nyval! Det är det enda hederliga! Och det är ett sätt för Löfven att äntligen räta på ryggen.

Läs mer: JOHAN NORGBERG: Hur kan ni vara chockade? Och hur kunde alla missbedöma SD? 

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro