ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rätt att hänga ut dömda sexförbrytare?

Stefan Wahlberg · 31 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Grannarna i New Jersey visste ingenting om den 33-årige mannen som just hade flyttat in i området. Först när han våldtog och mördade sjuåriga Megan Kanka kom det fram att han var en dömd pedofil. Då fick USA nog. Megan fick en lag uppkallad efter sig och sedan dess har alla rätt att få veta om de bor granne med en sexbrottsling.

I Kalifornien har statsåklagaren upprättat en hemsida över delstatens dömda sexualförbrytare. Sextiofemtusen personer är sökbara utifrån namn, stad och postnummer. Dessutom med bild och signalement. En kartfunktion förenklar sökningen och det går att leta pedofiler utifrån till exempel en viss skola. Liknande hemsidor från myndigheter finns över hela USA.

I Sverige är det tvärt om. All information om sexualförbrytarna finns hos myndigheterna men skyddas av sekretesslagen. Just nu utreder den svenska rikskriminalen dessutom en privat hemsida som hänger ut dömda våldtäktsmän med namn och bild. Enligt datainspektionen, som ligger bakom polisanmälan, är detta ett brott mot personuppgiftslagen.

De som driver den svenska hemsidan, vilket råkar vara den kriminella organisationen Original Gangsters, motiverar sig på ungefär samma sätt som de amerikanska myndigheterna: Allmänhetens rätt att få veta väger tyngre än den dömde våldtäktsmannens integritet. Motargumentet från kritikerna är dock att de som har avtjänat sitt straff inte ska behöva schavottera inför allmänheten som potentiella återfallsförbrytare.

Frågan är knepig. Innan man tar ställning bör man dock tänka igenom om man själv skulle vilja veta om det bor våldtäktsmän eller sexualmördare i kvarteret. Och i så fall – om vetgirigheten bottnar i vanlig nyfikenhet eller en uppriktig oro för sig själv och sina barn.

Själv tycker jag att det är orimligt att grov brottslighet som riktar sig mot allmänheten anses vara en hemligstämplad angelägenhet mellan myndigheterna och brottslingarna även i de fall då risken för återfall är hög. Det gör de kriminella till storvinnare och oss andra till ovetande försökskaniner.

Ett anständigt krav vore därför att grövre återfallsförbrytare ska offentliggöras – alltså sådana som gång på gång har bevisat att de inte respekterar vare sig lagen eller andra människors liv och hälsa.+Michael Phelps – killen skulle vara stjärna även i Tenson-shorts!

– Det enda positiva med Gotlandsaffären är att det är befriande att höra en landshövding säga det som alla redan visste: att somliga är mer jämställda än andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro