ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rätten till vård är en mänsklig rättighet

Tanvir Mansur · 4 Dec 2015
Uppdaterad 4 Dec 2015

klar

Artikellänk är kopierad

"Ajaj, det för ont när han trycker på foten", säger min vän under läkarbesöket. Han har gått runt i två månader med ont i foten innan han tog sig till en läkare. Problemet för honom är att han inte känner till sina rättigheter och om han är välkommen i den svenska vården. Han är nämligen EU-medborgare och har bott i Grekland halva sitt liv. Under en regnig och mörk decemberkväll åkte vi till en klinik i Stockholm som drivs av Läkare i Världen. Där arbetar sjuksköterskor och läkare ideellt en gång i veckan med patienter som är papperslösa, EU-medborgare eller asylsökande. Människor som annars faller utanför systemen.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Gör inte som terroristerna vill

På Läkare i Världen finns även sjukgymnaster, jurister, tolkar och psykologer som arbetar ideellt. Varje år hjälper de mellan 1 000 – 2 000 utsatta människor med medicinsk vård, psykosocialt stöd och juridisk rådgivning. Det är fantastiskt att människor skänker sin tid och expertis på det här sättet.

Vi går in genom ytterdörren, torkar av oss skorna och sätter oss i väntrummet. Vi börjar småprata med en annan man där. Sen ropar sjuksköterskan in oss för att ställa några frågor och skriver sen in svaren på sin laptop. Alla volontärer bär vita t-shirtar. På baksidan står det "Rätten till vård är en mänsklig rättighet". Jag pekar på tröjan och översätter texten. Min kompis ler och säger: "Ja, så ska det ju vara i alla länder".

I väntrummet sitter han kvar, mannen som vi pratade med tidigare. Han har ursprung i samma land som oss, men har bott i Italien större delen av sitt liv. Jag tänker på hur liten världen är. Han berättar på vårt modersmål om vilka EU-medborgarkort som gäller för vården i Sverige. Att ha tillgång till sån information kan vara livsviktig. “Vilken tur att vi träffade honom”, sade jag till min vän.

Läkare i Världen grundades 1991 och finns i över 70 länder. Sedan tjugo år tillbaka driver de kliniken i Stockholm, men söker också upp människor i behov av vård och rådgivning. Under 2016 ska de försöka skapa fler kliniker runt om i Sverige. Organisationen drivs genom donationer. Därför skulle det vara en utmärkt julgåva att skänka stöd till dem. Det behövs även fler volontärer.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Det är i förorten barnen borde växa upp

Alla som jobbar här är oerhört trevliga. De hälsar på en och får en att känna sig välkommen och sedd. På sina namnbrickor har de också flaggor, för att visa vilka språk de pratar. Det välkomnandet är viktigt. De grupper av människor som kommer till kliniken hamnar oftast utanför samhället i övrigt. Att då få uppleva att någon ser och bekräftar en kan betyda väldigt mycket.

Min väns fotproblem var inte så allvarliga trots allt. Läkaren berättar hur han kan behandla smärtan och vi beger oss direkt mot Apoteket. På väg ut håller läkaren upp dörren och säger: "Tack för att ni kom". Jag svarar: "Det är du som ska ha tack. Det är du som är hjälten idag."

+ Greenpeace ska tillsammans med Läkare Utan Gränser att skicka båtar till den grekiska ön Lesbos. Människor som är på flykt riskerar livet på väg till Europa, och nu kan en del av dem förhoppningsvis räddas från att drunkna.

– Regeringen vill stänga Öresundsbron mellan Köpenhamn och Malmö. Förutom att deras flyktingpolitik blir allt mer inhuman, så förlorar Skåneregionen då en miljard kronor per dag. Inte så genomtänkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro