ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rättighet att slippa Berts rasistskämt

Nabila Abdul Fattah · 22 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen satt jag och kollade på femmans sista avsnitt av ”I ditt ansikte” med komikern Magnus Betnér. Han skulle köra standup i en moské utanför Stockholm och redan innan programmet sändes så vart jag lite orolig för hur det skulle mottas. Betnér är ju känd för att vara frispråkig och hela programmet går ut på att mer eller mindre dissa sin publik. Men trots att han inte direkt strök sin publik medhårs så bjöd publiken på sig själva och fnittrade åt både halalslakt och slöjskämten. Mest för att han drog skämten på rätt sätt, utan att kränka.

En som inte verkar ha den fingertoppskänslan är Katrin Zytomierska, som verkar attackera folk verbalt till höger och vänster och ursäktar sig med att ”det är sån hon är.” Som att folk ska acceptera att ta emot skit för att folk har rätt att yttra sig. Missförstå mig rätt nu. Yttrandefriheten är otroligt viktig, en mänsklig rättighet som vi i Sverige värnar om. Och folk måste tåla kommentarer, lära sig att ”bjuda lite på sig själva”. Inse att hela världen inte håller med en om ens åsikter. Men när kommentarer förvandlas till kränkning och respektlöshet så är det stopp för mig.

Det är som när folk säger ”Jag är inte rasist men…” och drar igång med fördomar som hade fått självaste Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna att rynka på pannan. Så frågan är, hur mycket kränkning ska man tåla i yttrandefrihetens namn? Är det yttrandefrihets-underhållning att kalla barn för tjockisar och lite väl bögiga och sen inte tåla kritiken gentemot en själv så man kontrar med kommentarer som  ”fyllo” och ”judeföraktare”?Är det underhållning när bröderna Schulman lägger upp videoklipp där Bert Karlsson aka ” folkkäre mysfarbror Bert” drar ”negerskämt” ? Det är högst opassande för någon människa att över huvudtaget dra ”negerskämt” men när de dras av mannen som var med och startade Sveriges mest framgångsrika rasistparti Ny Demokrati så undrar man ju vad som händer med ens demokratiska rättigheter. För att det är inte bara en rättighet att få säga sina åsikter. Utan det är även en rättighet att inte bli kränkt.  Och oavsett vad någon säger så är det inte den som fäller kommentaren som bestämmer värdet i det som sägs, utan det är mottagaren. Det handlar inte om att jag inte har självdistans eller saknar humor som jag säger detta. Tvärtom så är jag fantastiskt rolig och tar emot den kritiken jag får. Men jag tolererar bara den respektfulla kritiken. Det är min demokratiska rättighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro