ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Regeringen är alldeles för tyst om Turkiets övergrepp

Tanvir Mansur · 20 Maj 2016
Uppdaterad 20 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Den föregående bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, avgick efter ett fyra dagar intensivt fokus på saker han har gjort de senaste åren. Bland annat efter att ha varit på samma middag där den fascistiska turkiska organisationen Grå vargarna också var med. Men betyder hans avgång att Sveriges samröre med den turkiska staten har upphört? Nej, tvärtom. Fokuset på Turkiets brott mot mänskliga rättigheter har inte ökat. Trots att Sverige stödjer det avtal som EU har skrivit med Turkiet om att stoppa människor som flyr från att ta sig till Europa.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: För att kunna stoppa nazismen måste polisen vara på vår sida

Varje vecka kommer det nya besked om hur illa flyktingar behandlas av den turkiska gränspolisen. Civilbefolkningen attackeras under Turkiets krig mot kurdiska styrkor. Journalister fängslas och censuren ökar. Trots det säger inte den svenska regeringen ett enda ord. De vågar inte uttala sig om landet som de precis slutit avtal med. Och inga medier ställer de svenska politikerna mot väggen om det.

Enligt Human Rights Watch har gränspoliser i Turkiet misshandlat, skjutit och mördat människor på flykt från Syrien. Även barn. FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter larmade förra veckan om omfattande övergrepp från militären mot civilbefolkningen i staden Cizre i Kurdistan. TV-kanalen CBS avslöjade att syriska tioåringar tvingas arbeta på textilfabriker i Turkiet. Barnen arbetar 12-timmarsdagar för slavlöner.

Var det här syftet med EU:s avtal med Turkiet? Att vi skulle ge pengar till dem för det här? Varför uttalar sig inte Regeringen? Varför frågar ingen utrikesministern Margot Wallström, S, om det här?

I stället fokuserar nyheterna på enskilda individer. Politiker som har sagt fel eller agerat dåligt. Det är lättare att bli arg när politiken har blivit en dokusåpa med tydliga skurkar och hjältar. Då kan läsarna kräva att en politiker ska avgå. Det är svårare när frågorna är komplicerade.

LÄS MER: Tanvir Mansur: De rika göder sig på frukten av vanliga människors arbete

Vi måste sluta låta Turkiet komma undan. Hur många såna här artiklar om hur syriska flyktingar torteras, mördas och sätts i slavarbete behöver regeringen läsa innan de fördömer staten de har slutit avtal med? Avtalet som gör att människor från Syrien fastnar i Turkiet, och hamnar i fullkomligt vidriga förhållanden. Jämför det med hur det kanske hade varit i Portugal eller Frankrike om det fanns säkra vägar in i Europa.

Snart kanske EU kommer ge Turkiets medborgare visumfrihet när de reser inom Europa. Vi ger den turkiska staten fördelar i stället för att kritisera dem. Det är en handling som är mycket värre än att äta middag med fascister. Det här är som att rulla upp den röda mattan för dem. Vi måste sluta med det. Vi behöver lagliga vägar till EU så fort som möjligt. Inte stöd till en auktoritär stat som attackerar människor som flyr.

+ Den tyska parodilåten som Turkiets president Erdoğan försökte stoppa har nu 8 miljoner visningar nu. Sök på “Erdowie, Erdowo, Erdogan” på Youtube.

- Turkiets regering vill avskaffa åtalsimmuniteten för ledamöter i deras parlament. Syftet var att åtala ledamöter från det pro-kurdiska partiet HDP för terrorism. Demokratin minskar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro