ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Regeringen kan lösa flyktingsituationen om den bara vill

Tanvir Mansur · 6 Nov 2015
Uppdaterad 6 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I desperata lägen tappar människor hoppet. De letar efter problem istället för lösningar. De lämnar sina värderingar för att de är rädda. Så går det att sammanfatta regeringens agerande när det gäller flyktingsituationen i Europa i dag. Vi har ingen flyktingkris. Krisen är att vi har krig i Syrien och andra länder. Krisen är att människor tvingas fly. Krisen är att vi bränner boenden istället för att bygga fler.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Våra röster är det viktigaste vapnet i kampen för demokrati"

Under 1990-talet pågick ett brutalt krig på Balkan. Det ledde till att 100 000 människor från det dåvarande Jugoslavien fick lämna sitt tidigare liv för att söka trygghet i Sverige. Det var en utmaning på kort sikt, men Sverige klarade av det. På längre sikt gick det bra. Vi bara bestämde att vi skulle lösa det. I dag behövs mer av det långsiktiga tänket. Alltså lösningsfokus.

Hans Lindblad är chef för Riksgälden. Det är myndigheten som ser över Sveriges skulder och lån. Tidningen Dagens industri rapporterade att han inte ser något problem med att Sverige skulle låna pengar för flyktingmottagandet. Även om vi skulle låna för hela kostnaden för mottagandet i totalt två år. Han sade: "Säg 40 miljarder per år, det skulle utgöra 1 procent av Sveriges BNP. Statsskulden ligger i dag på 40 procent av BNP, så det skulle bara bli ett litet hack i kurvan."

Jesper Hansson är prognoschef på Konjunkturinstitutet, och höll med under en intervju med TT: "Ett år med kanske 20 miljarder tillfälligt högre migrationsutgifter, det kan vi ta med ökad statsskuld. Det handlar ju bara om en halv procent av BNP, så det är inget som hotar trovärdigheten för svenska statsfinanser", säger han om 2016.

Torbjörn Isaksson, som är chefsanalytiker på Nordea, förklarade också varför det vore ett särskilt bra tillfälle att låna pengarna nu: "Det är ett ypperligt läge att finansiera det här med att låna pengar. Räntan på en tvåårig statsobligation är –0,4 procent och femårsräntan är nästan noll och det här är väl en investering för framtiden om något."

Det kanske låter som svåra ord från ekonomer. Men det betyder det här: Vi behöver inte oroa oss. I det läget säger regeringen att flyktingmottagandet ska betalas genom att skära ner hälften av biståndet till fattiga länder. Det är pengar som skulle gå till att minska fattigdom, förebygga konflikter och utveckla demokrati där demokrati saknas. Att dra in de pengarna kan leda till att fler människor flyr. Därför är det konstigt att ta pengarna från biståndet. Det påpekade 17 biståndsorganisationer i en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Sluta dölj hemskheterna som skett i Sveriges namn"

Experterna verkar ändå vara eniga. Om Sverige lånar pengar till det här kan vi ge människor skydd. Vi kan lösa deras kris. Alltså se till att människor som flyr känner sig trygga här. Det är det som måste vara regeringens lösning.

+ De som arbetar inom socialtjänsten, vården, skolan och folkbildningen med asylsökande just nu. De är tappra, viktiga och förtjänar uppskattning i dessa tider.

- Den förra regeringen sänkte skatten med 140 miljarder kronor. De pengarna hade nog varit rätt användbara i välfärden just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro