ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Regeringen måste skydda flickor från könsstympning

Fana Habteab · 6 Feb 2017
Uppdaterad 6 Feb 2017
Fana Habteab är en av medlemmarna i RISK som jobbar mot kvinnlig könsstympning.

Fana Habteab är en av medlemmarna i RISK som jobbar mot kvinnlig könsstympning. Foto: Oliver Leedham/Alamy, Privat


De flickor som befinner sig i Sverige och ännu inte blivit offer för dessa ingrepp måste skyddas. Om inte detta händer kommer alla statliga, offentliga och privata insatser för att få slut på kvinnlig könsstympning att urholkas, skriver Fana Habteab.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kära Stefan Löfven och Åsa Regnér,

Kvinnlig könsstympning är den term som används för att beskriva olika typer av ingrepp som utförs på fullt friska kvinnliga könsorgan. Det är precis som namnet visar ett våldsamt angrepp på kvinnans kropp utan några som helst verkliga medicinska skäl. Ursprunget och spridningen av detta förfarande höljs i ett uråldrigt dunkel. Omkring 200 miljoner av världens flickor och kvinnor beräknas ha utsatts för könsstympning och det fortsätter utövas på vissa platser i världen, särskilt i delar av Afrika. Det verkar som att kombinationen av manlig dominans i dessa delar av världen och idén om att kvinnors sexlust skulle öka utan könsstympning är betydande.

LÄS MER: Meheret könsstympades som barn – fick veta det när hon blev gravid

RISK (Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning) som har kämpat mot den här seden i Sverige har varit aktiva i 25 år. Vår kamp består i att öka allmänhetens kunskap kring ingreppen, dess hälsoeffekter och kränkningen av kvinnors mänskliga rättigheter som detta innebär. Bland annat utbildar vi människor som åker till skolor, nyanlända, kliniker och andra platser där de behövs för att informera om omskärelsen och dess effekter. Vår kunskapsspridning om kvinnlig könsstympning och det kontinuerliga kampanjande som vi drivit för att få slut på detta har inte varit förgäves. Den allmänna kännedomen om den här seden som onödig, skadlig och som ett övergrepp på kvinnans fysiska integritet är nu ett faktum.

Svenska myndigheter har redan bidragit med resurser som har möjliggjort för oss att kunna fortsätta vårt arbete så här långt. Men det betyder inte att sedvänjan försvunnit. Detta kommer kräva ännu mer resurser och en ännu större kunskap om kvinnokroppens okränkbarhet.

LÄS MER: Hit kan du vända dig om du blivit könsstympad eller känner någon som har blivit det

Därför ber vi er nu om detta:

•  Vi börjar se tendenser till att könsstympning och hedersrelaterat våld klumpas ihop. Vi upplever att detta gör vårt arbete en björntjänst. Dessa två sociala missförhållanden bör ses som två skilda saker i och med att de har två helt olika drivkrafter. Kvinnlig könsstympning skiljer sig från hedersvåld i att det inte motiveras av hämnd utan görs av omsorg för ingreppets offer.

•  Regeringen måste skydda flickor från att behöva åka tillbaka till dessa riskområden. Många föräldrar har blivit förföljda och tvingats fly sina hemländer där könsstympning utförs, vilket inte kan beskrivas som något annat än en slags tortyr, för att rädda sina döttrars liv. Det finns många föräldrar som nu bor i Sverige med sina ostympade flickor. Om de utvisas, måste flickorna åka tillsammans med dem. Då riskerar de könsstympning.

• Regeringen behöver satsa på utbildning i hemländerna för att motverka och få stopp på denna tortyr.

De flickor som befinner sig i Sverige och ännu inte blivit offer för dessa ingrepp måste skyddas. Detta ligger i linje med den hjälp som hittills getts från staten i syfte att utrota kvinnlig könsstympning. Om inte detta händer kommer alla statliga, offentliga och privata insatser för att få slut på kvinnlig könsstympning att urholkas.

Fana HabteabFemale Integrity/KvinnointegritetRISK Uppsala

LÄS MER: 38 000 kan ha varit utsatta i Sverige – här är fler siffror om kvinnlig könsstympning

pil
Fakta om debatten

• Fler än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever i dag har utsatts för någon form av könsstympning i 30 olika länder.

• Av dessa 200 miljoner beräknas 44 miljoner av dem vara flickor under 15 år.

• 38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, varav cirka 7 000 är flickor under 18 år.

Källa: Källa: FN, Socialstyrelsen

pil
Fakta om debattören

RISK – Riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning arbetar för att motarbeta kvinnlig könsstympning.Det är en ideell organisation som är politiskt och religiöst neutral.

LÄS MER: Så räddade Abdi-Noor sina döttrar från att könsstympas i Somalia

LÄS MER: Experten: Så hjälper vi könsstympade kvinnor

LÄS MER: Ministern om könsstympning: Vi måste jobba förebyggande mot problemet

LÄS MER: Sex tecken på att det går framåt i kampen mot könsstympning

LÄS MER: Här återskapar de klitoris hos könsstympade kvinnor

klar

Artikellänk är kopierad

Fana Habteab
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro