ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Reinfeldt är en modern statsminister

Jens Grede · 30 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt gårdagens Aftonbladet var Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldts farfars farfar en amerikansk mulatt vid namn John Hood, som drev loppcirkus i Skandinavien och uppträdde som människoätare och ”slukare av hundar, kattor och råttor”. Men nej, gårdagens roligaste nyhet var icke avslöjandet att Fredrik Reinfeldts farfars farfar John Hood var ”kannibal”. Det var att Fredrik är vår förste moderne statsminister. Medan Göran Perssons släktträd är svenskt och lantligt är Fredriks rötter i ett mångkulturellt förhållande i Stockholm. Hon må ha varit från Örebro, men hans farfars farfar var afroamerikan, och dessutom boende i Stockholm. Så John Hoods barn kom från ett brutet hem. Mamman hade också ett yrke som på den tiden bäst kunde jämföras med knarklangare – hon jobbade på tivoli. I dagens Sverige är tivoliarbete något vi i Stockholm ägnar somarna åt för minimilön på Grönan, men på den gamla goda tiden var det fängelse som gällde. Som en moderat statsminister kunde vi väl inte ha hoppats på ett bättre släktträd. Kanske är inte Fredriks ord om att moderaterna är Sveriges nya arbetarparti bara tomma ord. Att det har så mycket gemensamt med det amerikanska demokratiska partiet kanske är ett tecken på det. Allvarligt talat är Sverige ett annat land i dag än det Göran växte upp i. Vi är mer internationella än någonsin förut. Fredrik vet att den moderna familjen inte bara är en blond kärnfamilj som lever efter traditionella värden. Det är en ny samhällsmedborgare, som mycket likt John Hood upptäcker världen och finner sammanhang och samhällen som passar. Det nya Sverige bör vara en sådan plats, där människor älskar att stanna till ett tag, att arbeta eller skapa arbeten. Ett land där vi svenskar vill stanna och utvecklas. De senaste årens flykt av företag och talang från Sverige är ett varningstecken. De måste välja Sverige, ett land kan inte längre tvinga kapital och individer kvar.Oavsett om man stöder alliansen, och jag är själv tveksam, ska vi vara glada att John Hood valde Stockholm – en på den tiden med största sannolikhet främlingsfientlig stad. Det måste varit tuffa tider, och att han och så många andra har valt Sverige sedan dess är något vi bör vara stolta över. De är svenska pionjärer. Historien om John Hood är intressant, men ännu mer intressant är om hans exempel, och då syftar jag inte på den eventuella kannibalismen, kan inspirera vår nye statsminister till att göra Sverige till ett ännu mer internationellt och dynamiskt land än vad det redan är i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Jens Grede
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro