ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Byggbranschen ska inte leta syndabockar

Malin Nilsson · 16 Feb 2017
Uppdaterad 16 Feb 2017
Malin Nilsson, studerande studie- och yrkesvägledare, bemöter kritiken gällande byggbranschens behov av fler tjejer.

Malin Nilsson, studerande studie- och yrkesvägledare, bemöter kritiken gällande byggbranschens behov av fler tjejer.


Det bevisar bara att samhället i stort inte vet vad just studie- och yrkesvägledarna arbetar med.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en replik på en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Replik på: Lyssna inte på studievägledaren, tjejer – ni passar utmärkt i byggbranschen

Jag förstår att byggbranschen vill locka till sig fler kvinnor men de gör fel i att utpeka studie- och yrkesvägledarna (SYV) till deras syndabock. Det bevisar bara att samhället i stort inte vet vad just SYV arbetar med. Jag bjuder in Johan Lindholm till ett samtal för att förtydliga vad en SYV gör.

En SYV säger inte åt sina elever hur det är på en arbetsplats eftersom det är omöjligt att veta. SYV ställer frågor som får eleven att fundera över vad hen vet eller tror sig veta vilken de arbetar vidare med. Om eleven har fördomar framkommer det i vägledningssamtalet. Det SYV kan göra är att fråga eleven om det stämmer och be hen att undersöka saken. Möjligheten finns men för att eleven ska dit i sin valprosses krävs att motivationen finns för att eleven ska ta sig tid och energi för att undersöka yrket. För att tjejer ska känna den motivationen behöver branschen satsa på marknadsföring.

Enligt Lindholm säger SYV att yrket är för grabbigt och tungt för kvinnor. Vilket är en allmän fördomsfull syn på yrket. Det tunga arbetet kan jämföras med sjukvårdsyrket som är mycket tungt med många förslitningsskador som domineras av kvinnor.

Malin Nilsson, studerande Studie- och yrkesvägledare

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro