ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Jag som polis måste uppta anmälan mot Anders Borg

Kristoffer Samsing · 14 Aug 2017
Uppdaterad 14 Aug 2017
Detta är en replik på Duellen mellan Marie Söderqvist och Göran Greider om huruvida media har skött Anders Borg-skandalen på ett bra sätt.

Detta är en replik på Duellen mellan Marie Söderqvist och Göran Greider om huruvida media har skött Anders Borg-skandalen på ett bra sätt. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT


I Metros Duellen” skrev krönikören Marie Söderqvist bland annat: ”Att en polis, Kristoffer Samsing, upprättar en anmälan om något han läst om i tidningen, rapporterar medierna som om det vore vanligt förekommande.” Stationsbefälet Kristoffer Samsing bemöter här Söderqvists krönika.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
REPLIK

Detta är en replik på Duellen: Har media hanterat Anders Borg-skandalen på rätt sätt?Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Marie Söderqvist vill få läsaren att tro att jag har upptagit polisanmälan på endast medieuppgifter, det är fel. Flera personer har velat anmäla aktuella person, jag har inte velat det. Jag har dock skrivit polisanmälan eftersom jag måste det då jag är polis. En annan polis har därefter inlett förundersökning.

När en polisman får kännedom om ett brott får man inte ignorera detta som polis, om en person önskar göra en polisanmälan till en polis kan polismannen bli föremål för utredning om detta skulle ignoreras.

Alltså oavsett vad jag som enskild polisman anser måste jag uppta polisanmälan. Det spelar inte heller någon roll vem anmälaren är och än mindre vem den eventuellt utpekade personen är.

Jag blev kontaktad av en person sökte mig i min egenskap som stationsbefäl på Norrmalms polisstation. Denna person presenterade sig med ett förnamn och ifrågasatte varför polisen inte hade upptagit en polisanmälan på det som hade skrivits om i media. Jag uppgav att jag avser att uppta en polisanmälan om personen så önskar. Efter cirka femton minuter ringer en reporter på en svensk tidning och frågar om polisen har fått in någon anmälan gentemot aktuella offentliga person.Efter konfererande med övriga polisbefäl beslutas det om att en polisanmälan skall upptas med stöd av aktuell lagstiftning.Jag anser själv att rättsväsendet skulle kunna vara utan denna anmälan, polisen har, mycket annat att göra.Jag anser även likaså att polisen skulle kunna avvisa en anmälan av denna art då – mig veterligen – ingen målsägande har hört av sig.Dock – och det är viktigt – spelar det mindre roll vad jag anser när lagstiftningen är tydlig, jag måste uppta anmälan.

Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Samsing
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro