ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Teknikoptimismen erbjuder en falsk trygghet – flygandet måste minska

Niklas Wennergren · 2 Mar 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
Vi måste flyga mindre för att minska utsläppen, skriver Robert Zackrisson.

Vi måste flyga mindre för att minska utsläppen, skriver Robert Zackrisson. Foto: Michael Sohn/AP, Privat


Tyvärr måste jag göra alla teknikoptimister besvikna – flyget är långt ifrån att bli klimatneutralt, skriver högskolestudenten Robert Zackrisson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Rune Westergård skriver i sin debattartikel den 22 februari att lösningen på flygets utsläpp är bättre teknik, inte färre flygresor. Han menar att vi svenskar lugnt kan fortsätta med vår ohållbara livsstil i tron att tekniken kommer lösa flygindustrins klimatpåverkan. Tyvärr måste jag göra Rune och alla andra som delar hans syn besvikna.

Flygets utsläpp har snarare ökat i takt med att fler flyger. Billigare biljettpriser, aggressiv marknadsföring och fler destinationer har bidragit till att flygvolymen ökat, trots planens mer bränsleeffektiva utformning. Dessutom är flyget långt ifrån att bli klimatneutralt med hänvisning till bränsleförsörjningens komplexitet, kostnad och praktiska tillämpning i kommersiell verksamhet, enligt trafikforskaren Jonas Åkerman på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Vi måste flyga mindre för att minska utsläppen och satsa på att rusta upp tågnätet som ett hållbart resealternativ. Flyget måste sluta skattesubventioneras och trenden att resa över stora avstånd bör vändas till korta destinationer med kollektivtrafik. Det är livsfarligt att vaggas in i en falsk trygghet som teknikoptimismen innebär med tanke på hur bråttom det är att nolla utsläppen. Är vi redo att lämna flygandet bakom oss eller fortsätta raka spåret mot en katastrof i takt med ett varmare klimat?

Robert Zackrisson

pil
Om debattören

• Ålder: 29 år.

• Ort: Vänersborg.

• Sysselsättning: Högskolestudent på Göteborgs Universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro