ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Folkhälsa är inte en ekonomisk räkmacka

Mikael Jonsson · 10 Jan 2019
Uppdaterad 10 Jan 2019
Det finns många bra argument till varför Sverige har ett vaccinationsprogram, skriver Mikael Jonsson.

Det finns många bra argument till varför Sverige har ett vaccinationsprogram, skriver Mikael Jonsson. Foto: Metro, RFSL


Att se homosexuella män som en ekonomiskt priviligierad grupp med anledning av subventionerat vaccin visar på en mycket liten förståelse för det folkhälsoarbete som bedrivs i Sverige, skriver Mikael Jonsson som svar på Kevin Torssells debattartikel.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en replik på den här debattartikeln. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att se homosexuella män som en ekonomiskt priviligierad grupp med anledning av subventionerat vaccin visar på en mycket liten förståelse för det folkhälsoarbete som bedrivs i Sverige och ännu mindre för den utsatta situation som många hbtq-personer befinner sig i.

Det finns många bra argument till varför Sverige har ett vaccinationsprogram. Det finns också omfattande forskning som ligger till grund för vilka personer och preventionsgrupper som omfattas av det. Näst efter rent vatten är vaccinationer det som mest bidrar till förbättrad folkhälsa i världen. Och folkhälsan i Sverige har under lång tid blivit bättre, för de allra flesta men tyvärr inte för alla.

RFSL ser positivt på att samtliga landsting erbjuder hepatit B-vaccination till män som har sex med män. Vi ser också positivt på att de allra flesta landsting numera erbjuder hepatit B vaccin till barn inom ramen för vaccinationsprogrammet. Vi vet att förebyggande arbete genom vaccinationer och övrigt preventivt arbete ger ett ökat sexuellt välmående och i förlängningen en förbättrad folkhälsa. Vi tror däremot inte att ett moraliserande över människors sexualitet leder till en förbättrad hälsa för någon.

Mikael Jonsson, chef Hälsa och hiv-prevention RFSL

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Jonsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro