ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Hacka inte på oss som jobbar med lösningarna

Metro Debatt · 1 Mar 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Kristin Ivarsson och Sandro D’Errico från Emmaus Björkå replikerar på Kajsa Ekis Ekmans kolumn där bland annat välgörenhetsorganisationer anklagas för att underminera afrikansk ekonomi genom att exportera kläder.

Kristin Ivarsson och Sandro D’Errico från Emmaus Björkå replikerar på Kajsa Ekis Ekmans kolumn där bland annat välgörenhetsorganisationer anklagas för att underminera afrikansk ekonomi genom att exportera kläder. Foto: IBL/Privat


Under 2018 kommer det sista av vår försäljning av kläder till Afrika att upphöra, skriver välgörenhetsorganisationen Emmaus Björkå.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Replik på Kajsa Ekis Ekmans kolumn där bland annat välgörenhetsorganisationer anklagas för att underminera afrikansk ekonomi genom att exportera begagnade kläder.

Vi håller med Kajsa Ekis Ekman om att ”Afrika” inte behöver vårt skräp! Emmaus Björkå är en av de second hand-organisationer som mest aktivt driver på för att få myndigheter att förstå att återanvändningen i Sverige måste öka, och att kunskapsnivån kring detta måste höjas. Senast i december debatterade vi precis det i Ekmans hemmatidning ETC.

Vår viktigaste export till afrikanska kontinenten går till de västsahariska flyktinglägren i den algeriska öknen. Vi skickar cirka 20-30 000 par skor årligen. Det sker som bistånd och inte försäljning. Såvitt vi vet är det bara vi som förser flyktinglägren med de mängder skor som behövs.

Vi söker hela tiden nya metoder för att sortera mer och bättre så att kläderna ska kunna stanna i Sverige. Under 2018 kommer det sista av vår försäljning till Afrika, i vårt fall Ghana, därför att upphöra. 2017 var volymen ca 500 ton, det vill säga 0,7 procent av det Ekman uppger totalt.

Lösningen på de orättvisor som Ekman talar om är en kraftigt minskad konsumtion av ny importerad textil, inte att hacka på oss som jobbar med lösningarna. Vi uppvaktar myndigheter för att de ska främja återanvändning och minskad konsumtion. Sverige som helhet behöver ta ansvar för sitt eget skräp!

Kristin Ivarsson & Sandro D’ErricoFöreningschefer Emmaus Björkå

pil
Om Emmaus Björkå

Emmaus Björkå är en ideell solidaritetsorganisation som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Så här debatterar du i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro