ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Nej, du behöver inte äta kött för att få näring

Gustav Johansson · 22 Jan 2019
Uppdaterad 22 Jan 2019
Gustav Johansson, Vd, entreprenör och matbloggare på javligtgott.se, replikerar forskare på SLU om köttbehovet.

Gustav Johansson, Vd, entreprenör och matbloggare på javligtgott.se, replikerar forskare på SLU om köttbehovet. Foto: Maria Cruseman


Precis som att våra förfäder var beroende av djurhudar och öppna eldar för att hålla värmen så var de då också beroende av kött och fisk för bra föda. I dag har vi inte det behovet, skriver Gustav Johansson som svar på debattartikeln "Du behöver kött – bli inte vegetarian".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en replik på den här debattartikeln. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Artikeln ”Du behöver kött – bli inte vegetarian” från forskare på SLU i Metro och bristen på korrekt fakta i denna fodrar ett svar och ett klargörande.

quotation startKött har bra proteinkvalité och mycket näring, men det är inte ensamt om att ha det.quotation end

Vad forskarna inte berör är att vi främst bör undvika animalier för att de är extremt ineffektiva och miljöpåverkande produkter. Nötkött släpper ut ca 26 kg växthusgaser per kilo mot baljväxtens 0,7 och animalieproduktionen är den största anledningen till försurning, övergödning och vattenanvändning inom jordbruket.

Tyvärr slår de även fel på området hälsa. Visst innehåller kött många vitaminer och mineraler samt är särdeles näringstätt men i övrigt stämmer inte mycket. Precis som att våra förfäder var beroende av djurhudar och öppna eldar för att hålla värmen så var de då också beroende av kött och fisk för bra föda. I dag har vi inte det behovet. Kon har inte uppdaterats på några tusen år, det har dock vår förmåga att processa baljväxter till näringsriktigt vegokött.

Det finns gott om fullvärdigt protein i till exempel sojabönor och quinoa och är enkelt att kombinera fram fullvärdiga protein från spannmål och baljväxter. En av världens bästa källor till högkvalitativt omega 3 är alger, samma ställe som fisken får sitt eget ifrån. Kött har bra proteinkvalité och mycket näring, men det är inte ensamt om att ha det.

Gustav JohanssonVd, entreprenör och matbloggare på javligtgott.se

klar

Artikellänk är kopierad

Gustav Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro