ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Replik: Timbro är fast i gammalt farligt tänk

Erik Huss · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017
Sedan 1993 har utsläppen ökat med nästan 50 procent och är nu uppe i 6,7 ton koldioxid per person i Sverige, skriver Erik Huss.

Sedan 1993 har utsläppen ökat med nästan 50 procent och är nu uppe i 6,7 ton koldioxid per person i Sverige, skriver Erik Huss. Foto: TT, Ullis Huss


Problemet med svenskarnas (över)konsumtion på black friday och liknande dagar är att den genererar allt mer utsläpp av växthusgaser utomlands, där våra julklappar produceras, skriver Erik Huss

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en replik på Lydia Wålstens debattartikel ”Vi ska inte nöja oss med det vi har”. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På amerikanskt manér firas black friday, black week och cyber monday, vilket ökar försäljningen för varje år. HUI Research spår att årets julhandel hamnar på 78,5 miljarder kronor, motsvarande nästan 8 000 kronor per invånare i Sverige.Problemet med svenskarnas (över)konsumtion är att den genererar allt mer utsläpp av växthusgaser utomlands, där våra julklappar produceras. Sedan 1993 har dessa utsläpp ökat med nästan 50 procent och är nu uppe i 6,7 ton koldioxid per person i Sverige. Det är drygt tre gånger så mycket som vi max kan släppa ut om vi ska klara Parisavtalets mål på max två graders global uppvärmning. Idag stiger temperaturen 170 gånger snabbare än naturligt, vilket borde mana till eftertanke.

Erik Huss, vd Husstainability

• Vd för Husstainability, som hjälper näringslivet att ställa om till hållbara affärsmodeller.

• Tidigare kommunikations- och presschef för Sveriges annonsörer, presschef för Kungliga vetenskapsakademien, vetenskapsredaktör för IGBP inom Earth System Science.

• Utbildad journalist och geograf med forskarutbildning inom glaciologi och klimatutveckling.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Huss
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro