ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

RFSL: Läget i Tjetjenien är akut, de som söker asyl i Sverige måste få skydd

Frida Sandegård/Magnus Kolsjö · 14 Apr 2017
Uppdaterad 14 Apr 2017
Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att identifiera vem som bäst sätter agendan i det nationella arbetet, vem som är rättighetsbärare och vem som har kunskap att på bästa sätt förstå det aktuella sammanhanget, skriver företrädare från RFSL.

Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att identifiera vem som bäst sätter agendan i det nationella arbetet, vem som är rättighetsbärare och vem som har kunskap att på bästa sätt förstå det aktuella sammanhanget, skriver företrädare från RFSL. Foto: RFSL


I det internationella arbetet är det viktigt att lokala aktivisters röster hörs och att all internationell verksamhet utgår från dem. Förhastade beslut riskerar att i värsta fall äventyra säkerheten för de utsatta, skriver företrädare för RFSL om situationen i Tjetjenien varifrån det rapporteras att män som upplevs som homosexuella tas tillfånga, torteras och dödas.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

fattar eld i vakuum. Från Tjetjenien rapporteras det om oerhört grymma aktioner mot framförallt homo- och bisexuella män eller män som antas vara homo- eller bisexuella. De ska ha tillfångatagits, förhörts och torterats. Tre personer ska ha dött av tortyren. Aktionerna är systematiska och inriktade.Inget 

I systematiserats och fått de mest brutala konsekvenser.Tjetjenien är det inte olagligt att vara homosexuell, enligt lagstiftningen. Däremot finns en hederskultur med starka kulturella och religiösa vanor som får konsekvenser av att det inte är möjligt för hbtq-personer att leva öppet. Under senaste tiden har  utsattheten 

Läget är akut. Lokala aktörer förmedlar att det nu behövs internationell uppmärksamhet för att få stopp på de utrensningar  som det rapporterats om. Detta måste utredas av internationella organ och personer som söker asyl från regionen måste få skydd i Sverige.

det internationella arbetet är det viktigt att lokala aktivisters röster hörs och att all internationell verksamhet utgår från dem. Förhastade beslut riskerar att i värsta fall äventyra säkerheten för de utsatta. Arbetet framöver måste därför ske i nära dialog med lokala aktörer. Genom RFSLs kontakter med lokala aktivister har vi kunnat bistå svenska myndigheter med nödvändig information om situationen i Tjetjenien så att de kan agera på ett välinformerat sätt. Myndigheterna kan sällan själva ha den direktkontakten med lokala hbtq-aktivister. Tillsammans agerar vi för att stärka de röster som själva sätter agendan och har gjort behovsanalysen.I 

Ur för hbtq-personers rättigheter närvarar RFSL bland annat i FN för att förbättra internationell lagstiftning. Det skapar bättre förutsättningar för lokala aktörer att nationellt hävda sina rättigheter.säkerhetssynpunkt är det viktigt att identifiera vem som bäst sätter agendan i det internationella arbetet, vem som är rättighetsbärare och vem som har kunskap att på bästa sätt förstå det aktuella sammanhanget. För ett långsiktigt och stabilt förändringsarbete 

motkrafter behövs mer än någonsin. Långsiktigt och stabil förändring kommer inifrån samhället och dess olika gemenskaper. Svenska och internationella organ har agerat och svarat snabbt. Fortsätt lyssna på de lokala aktörer som vet något om sin situation och kräv att övergreppen får ett stopp nu.Gemensamma 

Frida Sandegård, förbundsordförande RFSL Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande RFSL

pil
Fakta: Homosexualitet i Ryssland

Homosexualitet var förbjudet i Sovjetunionen och efterföljaren Ryssland ända fram till 1993. Först 1999 slutade homosexualitet att klassas som en psykisk sjukdom.

Sommaren 2013 infördes en lag för att förbjuda ”propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga”, trots hård kritik från omvärlden.

Flera människorättsorganisationer har tidigare anklagat ryska myndigheter för att de blundar för våldsamma attacker mot homosexuella.

Rysslands lag gäller i Tjetjenien.

Källa: TT

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sandegård/Magnus Kolsjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro