ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rika barn leka bäst – och fattiga

Marcus Dunberg · 5 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har vänner med mycket pengar och jag har vänner med lite med pengar. Och det är lika svårt att umgås med båda grupperna. Det blir mest att jag träffar dem som tjänar ungefär lika mycket som jag själv. För ju äldre jag blir, desto mer uppenbart blir det att de ekonomiska förutsättningarna spelar större och större roll i umgängeslivet. Exempel:För några månader sedan planerade jag att åka en helg till Paris med en vän som vi kan kalla Olof eftersom det är hans namn. Olof som har väldigt mycket pengar föreslog att vi skulle bo på Ritz – ”jag har alltid velat på Ritz” var hur han uttryckte saken – och vem kan klandra honom.

Mitt problem är att det kostar 500 euro (cirka 6.000 kr) per natt att sova i en av hotellets sängar. Jag kontrade med ett hotell för 250 euro per natt, men det var otänkbart. I slutändan blev det ingen Paris-resa eftersom vi inte kunde enas om boendet. För två somrar sedan hade jag idén att tillsammans med vänner hyra en segelbåt i Grekland. Tanken var att blanda människor som normalt inte umgås, men som jag tror skulle uppskatta varandras sällskap. Ja, ni förstår vart det här leder.

Kulturarbetande vänner tyckte att båten var dyr och ville rationalisera bort kocken medan de framgångsrika New York-vännerna tyckte att båten var för spartansk och ville uppgradera till något svulstigare – och gärna kasta in lite mer personal. Jag avvecklade snabbt seglingsprojektet. Under semestern blir de ekonomiska skillnaderna som tydligast, men även i vardagen är det märkbart. Jag vet många som drar sig för att äta ute med vissa sällskap, just därför att de beställs in dyra viner och annat. När notan sedan kommer är det en självklarhet att man delar.

Samma problematik uppstår även på svensexor och möhippor och vid alla andra tillfällen när en större grupp människor ska dela på kalaset. Är det synd om dem som har sämre med pengar? Inte alls. De har ju sin egen lilla grupp som gillar att äta olika grytor hemma, dricka billigt rödtjut och spela sällskapsspel. Samma sak med glassarna som semestrar tillsammans på olika resorts världen över. Nej, det är vi som befinner oss i det ekonomiska mellanskiktet som det är mest synd om. Vi som inte vill bo Ritz, men som inte heller är nöjda med en kryddig gryta och lådvin. Vi som inte har tillräckligt med pengar för att fira jul på Mauritzius, men som inte heller vill bila till någon trång fuktig stuga i Sälen. Det är vi som blir lämnade ensamma – föraktade av båda grupperna.

+ Spanarna i P1. Har precis återupptäckt denna underhållande och trivsamma radioföljetång som är en elegant uppvisning i det goda språket.– P3 Blir bara allt mer påfrestande. Sedan Mia & Klara lämnade för tv finns det inget som lockar längre.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Dunberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro