ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Risk för en ny krasch – eller är det jag som är galen?

Johan Norberg · 19 Nov 2014
Uppdaterad 19 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Bostadsräntan ska tryckas i botten. Riksbanksräntan är rekordlåg och börsen på all time high. Visserligen är hushållens skulder större än någonsin, men å andra sidan har bostadspriserna ökat så mycket att lånen som andel av värdet på bostaden ser rimliga ut. Förutsatt förstås att inte bostadspriserna börjar falla. Vilket är precis vad de gjorde. För även om detta låter snarlikt dagens situation är det en beskrivning av det tidiga 2000-talet och den väldiga bostadsbubbla i bl a USA som 2008 spräckte den globala ekonomin.  

Förra månaden sänkte riksbanken räntan till noll och i måndags sänkte SBAB den femåriga bostadsräntan med 0,65 procentenheter. Vad skulle kunna gå fel? Historien upprepar sig som bekant inte, men ibland rimmar den, och just nu känns det som att finansmarknaderna ägnar sig åt grötrim. 

Vi löste inte problemen efter finanskrisen. I stället sänktes räntorna så mycket att de ohållbara skulderna blev billigare, och centralbankerna lovade att rädda stater och banker som gör stora misstag. Men det har gjort att vi bygger upp ännu större skulder, och de stater och spekulanter som har ett skyddsnät under sig gör ännu mer våghalsiga affärer. 

Resultatet är att ingen vill sitta med eget kapital och ingen vill ha pengar på banken, alla vill leva på lån. Spekulanterna söker sig då till mer riskabla investeringar, som ger större avkastning. Börserna är nu högre värderade i förhållande till vinsten än före finanskrisen, och spekulanter belånar sig för att investera i uppköp och riskabla obligationer. Banker lånar ut på allt lösare boliner.

De flesta aktörer tröstar med att de naturligtvis ska överge sådana affärer när räntorna så småningom stiger, men problemet är att om alla springer mot dörren samtidigt kan det uppstå panik och man riskerar att trampa ned varandra. Centralbankerna är medvetna om de riskerna, och just därför håller de räntorna låga ännu längre, vilket innebär att det hinner göras ännu fler affärer som inte är hållbara till en mer normal ränta.

Centralbankernas samarbetsorganisation BIS varnar nu för att centralbankerna upprepar misstagen som ledde till finanskrisen: ”Riskerna med att normalisera för sent och för långsamt ska inte underskattas”. Den indiske centralbankschefen Raghuram Rajan varnar för att vi riskerar att orsaka en ny krasch vid en tidpunkt när vi har sämre förutsättningar att klara av den. Skulderna är redan väldigt uppblåsta och räntorna körda i botten. 

Jag har trott att vi har haft en bostadsbubbla och risk för en ny krasch i flera år, och än så länge har jag fått fel. Jag kanske får det nu också. Det kanske är jag som är galen. Men blotta tanken att det tvärtom är marknaderna som är galna borde göra vem som helst svettig. 

Frivillighet fungerar. Lustans lakej Johan Kinde crowdfundar ihop mer än 160 000 kronor till ett nytt album. + Johan Kinde crowdfundar ​

Sedan förra året har G20-länderna infört 457 nya handelshinder. Här finns ett verkligt hinder för återhämtning och ekonomisk utveckling. - Protektionism

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro