ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Robotar skulle kunna ta Fuglesangs plats

Johan Norberg · 26 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Han ska byta en ammoniaktank och dra lite nya kablar. Inte så dramatiskt egentligen – om det inte vore för att det skedde 350 kilometer ovanför jordens yta.

Christer Fuglesangs resa ges ändå överdrivna proportioner. Rymdforskningen har visserligen enorm potential. Den har givit oss revolutionerande teknik och kunskap om vår planet och vår miljö. Kanske finns lösningen på resurs- och energiproblem på andra himlakroppar.

Men det förutsätter inte bemannade rymdfärder. Datorer och robotar skulle kunna utföra utforskning och experiment bortom vår planet till en bråkdel av kostnaden och utan att skada utrustning eller tappa verktygslådor i rymden.  

Förr var det politisk propaganda som skapade viljan att stoppa in folk i rymdskeppen. När supermakter tävlar om vem som kommer först behövs någon som personifierar hjältedåden.

Idag är det big business för den amerikanska rymdstyrelsen NASA och för de storbolag som levererar tekniken. Fuglesang och hans kolleger ska upp i rymden för att astronauter ger medieintresse, vilket ger en större budget.

NASA är ökänt för att välja dyra tekniska lösningar som låser upp skattemedel under lång tid framåt. Rymdfärjan som transporterar Fuglesang blev överdesignad och både farligare och fem gånger dyrare än ryssarnas Soyuz per uppskjutning. Fuglesangs destination, den internationella rymdstationen, är ett underhållskrävande monsterbygge som blev tio gånger dyrare än väntat.

Prestigeprojekten har paradoxalt nog fördröjt erövringen av världsrymden. Kostnaderna skenade och när man väl hade placerat flaggor och fotavtryck på månen jagade man vidare efter nästa rubrikknipande initiativ. Intresset att bygga en uthållig infrastruktur för rymdfarten saknades.

Den växande ideella och privata rymdindustrin är mer lovande, de aktörer som drivs av viljan utåt och inte av politik och som inte tjänar pengar på att hitta de dyraste sätten att färdas, utan de billigaste.

Fuglesang i all ära, men de resenärer som kommer att betyda mer för framtida rymdfart är troligen de rymdturister som betalar privata Virgin Galactic 200 000 dollar för att snart få uppleva sex minuters viktlöshet.

+ Christer Fuglesang. Jo, det är hur häftigt som helst. Vem skulle inte vilja vara i hans rymdkläder?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro