ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: 4 sätt för globalisterna att vinna röster

Roland Poirier Martinsson · 26 Sep 2017
Uppdaterad 26 Sep 2017
Globaliseringshögern övertygade vänstereliten och därmed stod stora väljargrupper utan förträdare, skriver Roland Poirier Martinsson.

Globaliseringshögern övertygade vänstereliten och därmed stod stora väljargrupper utan förträdare, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: AP


Just nu står globalister och antiglobalister gränslösa groggy och tar emot slag efter slag. Trump. Smack! Brexit. Tjoff! Valet i Tyskland. Bam!

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Morgon på centralen, en tiggare med skylt: ”Jag tar swish”. Precis som trashanken hänger metoden för allmosan på något sätt ihop med den luddiga globaliseringen.

Globalisering är effektivare kommunikationer och informationsöverföring, utbyte av varor och tjänster, uppluckrade gränser. Trenden var stark för hundra år sedan, mattades av, men har sedan några decennier återkommit med full kraft. Samma sak med bråket mellan globalister och antiglobalister.Just nu står de gränslösa groggy och tar emot slag efter slag. Trump. Smack! Brexit. Tjoff! Valet i Tyskland. Bam!

Det är inte svårt att se hur vi kommit hit. Globaliseringshögern övertygade vänstereliten och därmed stod stora väljargrupper utan företrädare. In på scenen: nationalistiska populister.

LÄS MER
Roland Poirier Martinsson: Fredspriskommittén måste se bortom vilka som syns mest i media

Mäter man mat, hälsa, bostad och utbildning står det klart att globaliseringen sammanfallit med och i viss mån bidragit till växande välstånd. Så varför förlorar globalisterna? Jag föreslår följande.

För det första, ni har statistiken på er sida men ger bort fördelen genom att plocka enbart siffror som passar eller framställa statistiska tvetydigheter som fakta.

För det andra, globalisering skapar osäkerhet och nedstämdhet. Att bemöta detta med att människor ”faktiskt blivit lyckligare” är ett idiotiskt upp med hakan-argument, dessutom är studierna metodologiskt ökända.

För det tredje, från marken saknas fågelperspektiv. När en fabrik läggs ner i Ohio muntras de arbetslösa inte upp av minskad analfabetism i Ghana. De vet – alla vet – att det är bra att människor i Afrika får det bättre. Att de själva tvingas sälja huset väger dock mycket tyngre.

För det fjärde, kontrafaktiska berättelser är seminarieövningar. Det är underbart att spädbarnsdödligheten minskar, men när ett barn föds utan dramatik, då har de lyckliga föräldrarna inte en aning om att bebisen skulle ha dött i en annan värld.

Vänstern och de nationalistiska populisterna har berättelser. Globalisterna viftar med statistik. Varför inte skriva en egen berättelse som inte låter så förbannat 1990-tal?

Enormt viktiga val väntar. Självgodhet vinner inga röster.

Plus: Alla runt om i landet som köper biljetter och betalar för kulturen: lokala teatrar, författarkvällar, stråkkonserter, konstutställningar.

Minus: Ingen biljettlucka på centralen i Lund. Närmaste SJ-människa i Malmö.

Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro