ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Kadhammars vingliga angrepp mot mig är absurt

Roland Poirier Martinsson · 28 Sep 2018
Uppdaterad 28 Sep 2018
För nio år sedan skrev jag en text om en artikel i AB Kultur där Donald Boström påstod att judar här och där mördar palestinier och stjäl och säljer deras organ på svarta marknaden, skriver Roland Poirier Martinsson.

För nio år sedan skrev jag en text om en artikel i AB Kultur där Donald Boström påstod att judar här och där mördar palestinier och stjäl och säljer deras organ på svarta marknaden, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Unsplash


Tesen är att sådana som jag skulle fått August Strindberg refuserad och att jag, statsvetaren Bo Rothstein och Jimmie Åkesson (jag vet, försök inte förstå) skapar ett fegt land som premierar medelmåttor, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I ett av de vingligaste angrepp jag råkat ut för lyckas Aftonbladets Peter Kadhammar hålla balansen tillräckligt för att både trampa i klaveret och sparka in öppna dörrar (AB, 26/9).Tesen är att sådana som jag skulle fått August Strindberg refuserad och att jag, statsvetaren Bo Rothstein och Jimmie Åkesson (jag vet, försök inte förstå) skapar ett fegt land som premierar medelmåttor.

quotation startHans bevis för min mjäkighet är att jag tog i så hårt för nio år sedan att Strindbergs förkämpe ännu våndas över hur jag försökte befria landet från åsiktskonflikter.quotation end

Vi är en spretig trio, inte minst politiskt, men ingen av oss brukar skyllas för att fly debatten. Kadhammar kan kalla oss vad han vill, var och en på sitt sätt, men att handplocka oss som särskilt konflikträdda, är inte det en smula … udda?Medelmåttor? Äsch. Sånt kan man inte bemöta. Möjligen anas att Kadhammar själv anser sig sväva över oss dussinmänniskor.Så vilken var min synd?

För nio år sedan skrev jag en text om en artikel i AB Kultur där Donald Boström påstod att judar här och där mördar palestinier och stjäl och säljer deras organ på svarta marknaden. Det var en skandalös och antisemitisk publicering. Inte bara för att det vore medicinskt omöjligt, utan också för att den anslöt till en uråldrig tradition av liknande antisemitiska myter. I min text frågade jag Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin om Linderborg kunde vara kvar som kulturchef, jag tyckte inte det. Den våldsamma debatten var internationell och nådde regeringsnivå i Israel och Sverige. Själv mötte jag Boström i debatt på Södertörns högskola, knappast min hemmaplan, men min feghet bestod främst i att jag angrep Sveriges största tidning.

Jämför min ynklighet med Kadhammars modiga påstående i veckan att skribenter bör våga ta risker.Så långt är det snurrigt, men när ”resonemanget” knyts ihop blir det absurt. Kadhammar vill att vi vågar ta obekväma strider. Hans bevis för min mjäkighet är att jag tog i så hårt för nio år sedan att Strindbergs förkämpe ännu våndas över hur jag försökte befria landet från åsiktskonflikter.

Epilog: Jan Helin tog debatten i ett långt samtal med mig inför publik. Han var seriös och vände och vred på frågan. Åsa Linderborg hade fel den gången, men är en lysande kulturchef. Risken var knappast över-hängande, men jag är glad att Helin inte följde mitt råd. Ibland har man både rätt och fel.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Erik Hörstadius i Biggest Loser VIP (inte sett, men det säger sig själv).Minus: Snittlönerna på Wall Street är nu lika höga som 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro