ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Nu kan det bli fred i USA

Roland Poirier Martinsson · 9 Nov 2018
Uppdaterad 9 Nov 2018

Foto: Gage Skidmore/Wikimedia commons.


Demokraterna kommer inte att kunna hetsa sin progressiva och polariserande politik. Donald Trump kommer inte att ha en republikansk kongress som av partipolitiska skäl ger honom odelat stöd, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Valet i USA i tisdags strök balsam på den inflammerade politiken i landet och inger en smula hopp inför framtiden.

Jag tänker inte på att många kvinnor och minoriteter nådde framgångar, även om det är tillfredsställande. Det är andra saker som bådar väl för den kommande mandatperioden och valet om två år, då också presidentämbetet sätts på spel.

Demokraterna tog tillbaka kongressens andra kammare – representanthuset – medan republikanerna behöll första kammaren – senaten. Därmed måste det krig som pågått mellan partierna övergå i vapenvila. Demokraterna kommer inte att kunna hetsa sin progressiva och polariserande politik. Donald Trump kommer inte att ha en republikansk kongress som av partipolitiska skäl ger honom odelat stöd.

Jag är säker på att många republikaner är nöjda med att demokraterna vann andra kammaren av just det skälet, att de slipper smörja Trump och istället kan lägga energi på att samtala med sina demokratiska kolleger.

quotation start…de slipper smörja Trump och istället kan lägga energi på att samtala med sina demokratiska kolleger.quotation end

Ett ytterligare lugnande besked var att populistiska demokrater inte gjorde särskilt väl ifrån sig. Inom partiet har man undrat hur Trump och hans parti ska bemötas. Bör man gå till attack med demokratiska versioner av Trump – polariserande vulgärpopulister? – eller är väljarna trötta på clowner? Vinner man på att lansera kandidater som är motsatsen till Trump: vuxna, värdiga mittenpolitiker?

Valet indikerar att väljarna föredrar det senare, vilket är en signal till demokraterna inför nästa presidentval. Ge oss en kandidat som inte skämmer ut oss. De populistiska falangerna lever kvar inom båda partierna, men kanske har de tappat i styrka.

quotation startInga beslut kommer att kunna fattas utan att partierna har kompromissat.quotation end

Slutligen har idén om delad makt mellan kongressen och presidenten, en grundsten i det amerikanska systemet, trätt i kraft. Att partierna nu delar på kongressen förflyttar tyngdpunkten från Vita Huset till Kapitolium, där förhandlingar kommer att stå på den dagliga agendan. Inga beslut kommer att kunna fattas utan att partierna har kompromissat. Väljarna kastade därmed en grabbnäve grus i det politiska maskineriet samtidigt som de försvagade presidenten.

Inom ramen för det realistiska kunde man nästan inte hoppas på något bättre. Väljarna har gjort de politiker som vägrar att lyssna på andra snudd på maktlösa.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Republikanerna behöll senaten och kan fortsatta utnämna konservativa domare.

Minus:Elizabeth Warren, Massachusetts, en av USA:s mest hätska politiker, tycks överväga en presidentkampanj.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro