ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Personlig karaktär är den viktigaste egenskapen för politiker

Roland Poirier Martinsson · 25 Maj 2018
Uppdaterad 25 Maj 2018
Om inget dramatiskt sker kommer S eller M att efter valet inleda förhandlingar med SD, skriver Roland Poirier Martinsson.

Om inget dramatiskt sker kommer S eller M att efter valet inleda förhandlingar med SD, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: TT, Metro


Det parlamentariska läget och SD:s inflytande kommer att ställa mycket stora krav på det politiska ledarskapet. Så vilken vinnare tar hänsyn till förlorarnas väljare, stänger öronen för egna gaphalsar och ser till landets bästa, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Uttrycket ”character is king” säger att politikerns viktigaste egenskap är den personliga karaktären. Inte åsikter, inte erfarenhet, inte kunskap, utan dygder som hederlighet, prestigelöshet, ansvarstagande och öppenhet.

Politiker som äger dessa dygder kommer att drivas av resultat, inte ideologi. De tar hänsyn till motståndarnas väljare, lyssnar, lär och tar intryck. De väger helheten, inte makten. De håller löften eller berättar varför löften brutits. De graviterar mot försiktiga och gemensamma beslut.

Jag kan inte minnas när politikens dygder varit viktigare än 2018. För det första, vi kan förvänta oss ett parlamentariskt läge med stor risk för återkommande regeringskriser. I nätpublikationen Kvartals fredagsintervju med Anders Borg (18/5) gav denne en skrämmande och sannolik bild av en förlamande situation med små möjligheter att driva politik. Då kommer också missnöjet som driver SD:s och V:s vulgärpopulism att växa ytterligare. Snart har de var tredje väljare. Vi kommer allt närmare en kritisk massa.

För det andra, om inget dramatiskt sker kommer S eller M att efter valet inleda förhandlingar med SD. Det finns flera skäl till detta. Båda eftersträvar regeringsmakten; det blir sakpolitiskt billigt, då SD lägger sig platt för att få vara med; slutligen, det är bara att erkänna, skulle SD få var femte röst och man bortser från partiets väljare, då strider det mot den goda demokratins idé.

Dock, släpper man in SD i rummet är konsekvenserna oförutsägbara och riskerar leda till större kaos i stället för en stabil regering.

Det parlamentariska läget och SD:s inflytande kommer att ställa mycket stora krav på det politiska ledarskapet. Så vilken vinnare tar hänsyn till förlorarnas väljare, stänger öronen för egna gaphalsar, ser till landets bästa och undviker samhällsomstörtande beslut? Det är frågan. I höst bör ni överge sakpolitiska käpphästar, söka det svaret, och lägga rösten på den ni skulle lita på i en uppslitande vardagskris.

Spelar då politiska åsikter ingen roll? Det är inte poängen. Alternativet till dygdernas ledarskap är ett tombola där vilka åsikter som helst kan omvandlas till politik. Då kvittar det om partiet som fick din röst delade din åsikt veckan före valdagen.Roland Poirier Martinsson

Plus: Philip Roths författarskap är fantastiskt. (Han dog för några dagar sedan.)Minus: Bokförlag som tror att talböcker är böcker.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro