ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Självklart är barnmorskorna abortmotståndare

Roland Poirier Martinsson · 19 Jun 2017
Uppdaterad 19 Jun 2017
Att koppla barnmorskornas krav till aborträtten är enfaldigt, skriver Roland Poirier Martinsson.

Att koppla barnmorskornas krav till aborträtten är enfaldigt, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Shutterstock/IBL


Motståndarna till samvetsfrihet är så in i förbannelsen okunniga och korkade. Självklart är barnmorskorna abortmotståndare. Det är liksom deras poäng, men de angriper inte aborträtten, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är trött på att skriva om barnmorskorna som kräver samvetsfrihet från aborter. Inte för att jag slitit pennan i ärendet, jag tror det blivit en kolumn i Svenskan och en nätkolumn i Metro.

Mitt engagemang har dock inte svalnat. Tvärtom, barnmorskorna driver en viktig fråga. Jag antar att jag kunde ha lagt av när Dagens Opinion skrev att Metro värvat ’abortmotståndarkolumnist’, men den rubriken var så fånig att den blev ett partytrick. (Jag gissar att färre än fem av de tusentals texter jag skrivit gällt aborter). Jag är katolik, var jag står är inte svårt att fatta, men det jag hävdat har varit att det är skändligt att likställa abort med mord; att aborträtten skyddar mot bakgrändsaborter; och att personer som väljer eller utför aborter med opinionens och lagens stöd inte bör skuldbeläggas.

Åter till barnmorskorna. Låt mig svepande – för att undvika personangrepp – och nyanserat säga följande: motståndarna till samvetsfrihet som jag läst är så in i förbannelsen okunniga och korkade att de får en gås att framstå som atomfysiker.

De viftar bort att poliser skulle kunna tänkas vägra tvångsutvisa flyktingbarn eller läkare vägra assistera vid dödshjälp och ändå rymmas inom sina yrken. Varför? Sådant tillhör inte deras kärnuppgifter, samma med barnmorskor och aborter. De värnar om kvinnor som valt abort och upplever att de skuldbeläggs om det finns barnmorskor i salen bredvid som inte vill utföra aborter. Det är i och för sig en ren gissning, men kan också mycket väl vara sant i enskilda fall – och varje kvinna räknas. Men man kan väl också värna kvinnor som skyr abort och känner trygghet hos en barnmorska som delar deras människosyn? Mångfald är en god sak.

Att koppla barnmorskornas krav till aborträtten är enfaldigt. Självklart är barnmorskorna abortmotståndare – det är liksom deras poäng – men på vilket sätt angriper de aborträtten? En vegan på Ica som vägrar jobba i charken rubbar inte min rätt att äta revbensspjäll.

Stor sak har gjorts av att barnmorskorna grundar sin övertygelse i kristen tro. Hur är det relevant? Hade saken varit en annan om de hänvisats till vetenskapliga rön om fosters känsloliv?

Godtyckliga påståenden, falska slutsatser, besynnerliga associationer. Jag ser bara fördomar som havererar i ett vidare filosofiskt, praktiskt eller internationellt sammanhang.

Varför inte börja med att förklara varför journalister stenhårt värnar sin rätt till samvetsfrihet? Att ’vägra förnedrande uppdrag’, på vilket sätt är det inte samvetsfrihet? Journalisten som vägrar ringa föräldrarna till ett mördat barn eller ta smygfoton på en naken kändis, måste denne ge upp sitt yrke?

Om frågorna är för svåra – och allt tyder på det – erkänn då att frågans komplexitet är övermäktig. Kvinnor som motsätter sig abort och kvinnor som väljer abort förtjänar mer än ert svammel.

+ Tillbaka i Texas, sover utomhus, somnar till cikadorna.

– Att tvingas bära sexskjutare när jag löptränar på grund av skallerormarna.

Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro