ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Är den som röstar fel en sämre kristen?

Roland Poirier Martinsson · 5 Jan 2018
Uppdaterad 5 Jan 2018
"Varför blir Svenska kyrkan allt mindre relevant? Det enkla svaret vore en allmän sekularisering, men andra trossamfund minskar inte i samma grad — flera växer", skriver Roland Poirier Martinsson.

"Varför blir Svenska kyrkan allt mindre relevant? Det enkla svaret vore en allmän sekularisering, men andra trossamfund minskar inte i samma grad — flera växer", skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Shutterstock/IBL


Svenska kyrkan stöter ifrån sig medlemmar som inte känner sig hemma i den politiska vänstern, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Gick du i Svenska kyrkan under julen? Förmodligen inte. Den före detta statskyrkans besökare och församlingar har rasat i antal under lång tid. Visserligen drar hon fler besökare en vanlig helg än samtliga allsvenska fotbollsarenor, men det döljer att antalet kyrkobesökare bara är drygt fyra gånger så många som kyrkans anställda.

Genomsnittet lyfts dessutom kraftigt av påsken, julen, dop, konfirmation, bröllop och begravning, som samlar mer än hälften av besökarna. Hur många av dessa går i kyrkan en vanlig söndag?

Det finns starkt sympatiska drag hos Svenska kyrkan. Hon står för genuin medmänsklighet, inte minst globalt. Församlingar i landsorten har ofta stark lokal närvaro. Kanske viktigast, Svenska kyrkan är en kulturbärare med seklers historia. Sant, den har ibland haft mindre att vara stolt över, men har alltid funnits där med sina symboliska skolavslutningar: Ett kollektivt minne av samma styrka som en gång värnplikten. Så varför blir hon allt mindre relevant? Det enkla svaret vore en allmän sekularisering, men andra trossamfund minskar inte i samma grad — flera växer.

Kanske är förklaringen att kyrkan bär värderingar och engagemang på ungefär samma sätt som Amnesty och Greenpeace och att hon har politiserats på ett, i konkret bemärkelse, frånstötande sätt: Den stöter ifrån sig medlemmar som inte känner sig hemma i den politiska vänstern.

I en intervju av webbtidningen Kvartal fick ärkebiskopen Antje Jackelén nyligen frågan om kyrkans lutning åt vänster. Hon svarade att hon aldrig varit partipolitiskt engagerad, vilket givetvis är irrelevant: Majoriteten svenskar tillhör inget parti, men vet precis var de befinner sig politiskt. Ärkebiskopen förklarade också att Svenska kyrkan kritiserat både borgerliga och socialdemokratiska regeringar. ”Men har ni någonsin kritiserat en socialdemokratisk regering från höger?” undrade intervjuaren Jörgen Huitfeldt.

Ärkebiskopen svarade något, jag är inte säker på vad.

Det som stötte mig mest var emellertid att ärkebiskopen försvarade sina politiska ställningstagande med hänvisning till evangelierna. Är därmed den som röstar fel i de politiska detaljfrågor som Svenska kyrkan driver också en sämre kristen?

+ Mina nyårslöften: I år ska jag bli god, hälsosam och arbeta hårt. Att Tour de Ski blivit en dussintävling.

Roland Poirier Martinsson

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro