ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Europas oenighet får Putin att gnugga händerna

Roland Poirier Martinsson · 10 Okt 2017
Uppdaterad 10 Okt 2017

Foto: Eric Gaillard/Reuters/Metro


"Nu vill Katalonien bryta sig loss från Spanien, som kanske svarar med våld. Hotet gäller inte enbart den konflikten utan riskerar piska upp separatistiska stämningar i många europeiska länder", skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kan det bli krig mellan Sverige och Danmark? Att grannländer slagits har alltid förekommit och svensk-danska konflikter har djupa rötter. Detta fjantiga exempel gäller vad jag kallar tidschauvinism, som bland annat innebär att vårt förnuftiga Europa lagt bakom sig barbariska konflikter. Att krigen som utkämpats sedan nationernas uppkomst tillhör historien.

Vi förfasades inför helvetet på Balkan, men det fanns en underton av att krigen drevs av mystiska etno-religiösa fördomar som det ’civiliserade’ Europa vuxit ifrån. Dock, under en annan ledare kanske Ryssland dragit ut för att bistå sin urgamla nära bundsförvant Serbien. Hur hade väst reagerat på ett halvryskt Stor-Serbien?

Nu vill Katalonien bryta sig loss från Spanien, som kanske svarar med våld. Hotet gäller inte enbart den konflikten utan riskerar piska upp separatistiska stämningar i många europeiska länder. De drivs av känslor som utgår från språk, kultur och etnoreligiositet. Balkan var inte unikt.

Är en sådan våg av konflikter möjlig? Är det möjligt att grannländer då hamnar på motsatta sidor? Är det möjligt att ytterligare länder väljer sida? Självklart. Går det att förutsäga dynamiken i sådana skeenden? Självklart inte.

Problemets upphov är paradoxalt. Konstruerad nationalism tvingade fram löst sammanhållna stater. Nu skapar en annan sorts nationalism motviljan till centralmakterna. Att dessa centralstater lättvindigt skulle acceptera total självständighet för särskiljande landsdelar är naivt. Förhoppningsvis splittras nationerna i form av federalism med ett stort mått av regionalt självstyre. Alternativet skrämmer.

EU har skapat liknande spänningar. Unionen fördjupades och utvidgades på ett sätt som ibland uppfattats som politiska övergrepp. Enter Brexit. I Europa växer populistiska partier med EU-utträde som mål. Kan vi förutsäga den dynamiken? Självklart inte.

Ett svenskt-danskt krig lär dröja men vapenskrammel från ’civiliserade’ länder i Europa kan höras snarare än vi tror. Till det nationalistiska hotet kommer möjliga flyktingvågor av hittills inte skådad omfattning.

Och i öster gnuggar Vladimir Putin händerna.

Plus: Ålafisket i Hanöbukten får fortsätta.

Minus: Allt digitalt. Senaste offret: postutdelningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro