ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Får man säga Merry Christmas?

Roland Poirier Martinsson · 24 Dec 2017
Uppdaterad 24 Dec 2017
Må Kristi frid lysa över era hem, skriver Roland Poirier Martinsson.

Må Kristi frid lysa över era hem, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Rodion Kutsaev/Unsplash


I USA genomsyrar kristendomen samhället, men skolavslutning i kyrkan vore otänkbart. Där har grälet istället gällt julhälsningen, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I tusen år har vi firat jul till minne av Jesus födelse. Vad vi firade tidigare är oklart. En populär myt är att det som blev juldag ägnades åt midvinterblot. Därmed är julen ett hedniskt påhitt och alltså den kristna berättelsen påhittad. Jag har aldrig begripit logiken. Det är mycket osannolikt att Jesus föddes 25 december, men om vi fått datumet fel, vad spelar det för roll?

Vi vet inte ens om det förekom midvinterblot. Vad vi faktiskt vet är att många kulturer i tusentals år firat vintersolståndet. Förmodligen har det smält samman med den kristna festen, men i sådana fall hände det inte hos oss. När vi spikade 25 december anslöt vi till en etablerad kyrklig praktik.

Om man är troende, nå, skolavslutningen är väl knappast det som bär upp övertygelsen?Samtidigt måste jag erkänna att blodtrycket steg när jag fick höra av en mig närstående skolelev att avslutningen i kyrkan ersatts med att klassen skulle spela datorspel. Också det obligatoriskt.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Nej, genusstudier är inte vetenskapI USA genomsyrar kristendomen samhället, men skolavslutning i kyrkan vore otänkbart. Där har grälet istället gällt julhälsningen. Får man säga Merry Christmas? I dag finns affärskedjor som förbjudit personalen att hälsa kunder med C-ordet, den rekommenderade frasen lyder ’Happy Holidays’, men det lär väl inte dröja innan någon upptäcker att ’holiday’ kommer från ’helig dag’. Vad ska man säga då? Något med vintersolstånd? Det kan man ju inte snacka bort. Men ’Glatt vintersolstånd’?

Nä, det ligger inte rätt i munnen.I vilket fall som helst, god jul. Må Kristi frid lysa över era hem.

Plus: ’White Christmas’ med Bob Marley.Minus: Professorer som rasar för att en professor i julkalendern framställs som vimsig.

Roland Poirier Martinsson

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro