ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Fredspriskommittén måste se bortom vilka som syns mest i media

Roland Poirier Martinsson · 12 Sep 2017
Uppdaterad 12 Sep 2017
Nobels fredspris delas ut i rådhuset i Oslo.

Nobels fredspris delas ut i rådhuset i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT & Metro


"Jag har tre möjliga lösningar. Den första: avskaffa priset. Annars: leta i den lilla världen. Eller: ersätt nobelpriskommittén", skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nobelpriskommittén för fredspriset talar inte gärna om gårdagen. Barack Obama fick priset innan Michelle hunnit välja gardiner till Vita Huset. Senare använde han drönarattacker mot terrorister och dödade ett okänt antal civila.

Al Gore fick fredspriset för en tecknad film. Aktivistiska ateister har riktat sådan kritik mot Moder Theresa, ”slummens helgon”, att den vänstervridna nobelpriskommittén nog kommit nära självkritik. Att Yassir Arafat sponsrade terrorism viftas däremot bort. Hur man ser på Henry Kissinger vet jag inte men vad man än tycker om Vietnamkriget är det svårt att associera själva utförandet med fred.

Sydkoreas förre president Kim Dae-jung prisades för förhandlingar med Nordkorea. Senare visade det sig att han gett diktatorn Kim Jong-il hundratals miljoner dollar i mutor.

Att ändra sig under galgen är också en väg att få priset. När Andrej Sacharov insåg att vätebomben han varit med att utveckla kunde vara farlig ägnade han sitt liv åt att hindra kärnvapenkrig. Sydafrikas president F.W. de Klerk fickpris för avskaffandet av det apartheidsystem under vilket han gjort karriär. Theodore Roosevelt, en lysande president, fick priset för medlingsinsatser men var övertygad anhängare av våld som politiskt verktyg.

I dag är fredspriset åter aktuellt. Burmas ledare Aung San Suu Kyi gavs det för motstånd till militärjuntan som satte henne i husarrest. Att hon valde icke-våld var dock inte av moraliska skäl. Hon såg det som mest effektivt. Det märks i dag, när hon ger landets muslimska minoritet skulden för de grymheter hon utsätter den för.

Hjältar får gator uppkallade efter sig efter sin död, som en säkerhetsåtgärd. Nobelpriskommitténs sensationalism tillåter inte sådan långsamhet. Kriteriet tycks vara medialt genomslag för grandiosa önskedrömmar.

Jag har tre möjliga lösningar. Den första: avskaffa priset. Annars: leta i den lilla världen. Eller: ersätt nobelpriskommittén. Det vore svårt, eftersom vapenhandlaren Alfred Nobel föreskrev att Stortinget delar ut priset, dessutom uppstår frågan vem som ska dela ut det i stället. Då säger jag som Stig Larsson — det kan jag göra.

PLUS: Civilsamhällets triumf i samband med katastroferna i Texas och Florida.

MINUS: Googles åsiktscensur: att vägra ersättning åt YouTube-klipp som inte går hem i norra Kaliforniens miljardärskretsar.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro