ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Jag hade rätt om de digitala farorna hela tiden

Roland Poirier Martinsson · 2 Mar 2019
Uppdaterad 2 Mar 2019

Foto: Unsplash/Metro


Det digitalas skadliga konsekvenser är långt djupare och fler än de goda. Mest skrämmande: vi är bara i början av det snabbaste, mest omfattande och totalt okontrollerade experiment som utförts med människan som objekt, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

År 1996 skrev jag en artikel från Silicon Valley om cyberspace. Uppståndelsen inför den digitala revolutionen var enorm. Allt skulle bli roligt, lärorikt och effektivt. Viktigast av allt: världen skulle bli demokratisk på riktigt. Folkets röst skulle få genomslag, granskningen av makten bli mer effektiv. Det rättvisa lyckoriket var bara ett bredband borta.

I dag distribuerar det digitala barnporr, narkotika, vapen och andra olagliga varor och tjänster. Mobiltelefoner steker människors hjärnor. Nätcasinon försätter miljoner i spelmissbruk. Digitaliserad handel bryter ner vardagliga kontakter och retar ofta gallfeber på kunderna. Strömmade tv-serier håller människor vakna i dygn. Ungdomars fumliga försök till sex har blivit barns ensamma möten med hårdporr.

Uppfostran och lek har ersatts av digital hypnos med negativa följder för kognitiv, emotiv och social utveckling. Facebook har blivit diktaturernas våta dröm. Den liberala demokratin slås ut av vulgärpopulismens mest effektiva verktyg: den digitala kampanjen. Politiska val hotas av digital manipulering.

quotation startFör 23 år sedan reste jag hem dyster. Jag skrev att world wide web snarare än att bli en demokratiserande revolution skulle utvecklas till ett tivoli för civilhaverister.quotation end

Listan är längre. Det digitalas skadliga konsekvenser är långt djupare och fler än de goda. Mest skrämmande: vi är bara i början av det snabbaste, mest omfattande och totalt okontrollerade experiment som utförts med människan som objekt.

För 23 år sedan reste jag hem dyster. Jag skrev att world wide web snarare än att bli en demokratiserande revolution skulle utvecklas till ett tivoli för civilhaverister. Sedan dess har jag sagt ungefär samma sak och ständigt fått samma reaktioner: att jag är en bakåtsträvare som inte förstår det fantastiska, att jag är rädd för det nya.

Nå, häromdan skrev någon att Skolverket är från vettet för att det vill ge förskolebarn mer skärmtid; en annan kritiserade förskolans digitalisering; ytterligare en annan kallade FB:s övervakning för bisarr – alla i samma tidning och liknande kritik syns överallt. Folk har börjat kasta sina smartphones som när alkisar häller ut vinet i vasken. Forskning om det digitalas faror publiceras allt tätare.

Ja, så har jag alltså skrivit samma kolumn igen. Den här gången, i stället för att skratta åt mig, kan ni inte i stället be om ursäkt och säga att jag haft rätt hela tiden?

Roland Poirier Martinsson

Plus: Kontrarevolutionen mot det digitala.

Minus: Ännu en fotbollsmatch avbryts på grund av våld. Sluta ge tillstånd för högriskmatcher.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro