ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Lagar hjälper inte så länge det är tufft med pistoler

Roland Poirier Martinsson · 1 Feb 2019
Uppdaterad 1 Feb 2019
Vad som har förändrats är synen på våld och vilket våld som är tillåtet vid konfliktlösning utanför lagen, skriver Roland Poirier Martinsson.

Vad som har förändrats är synen på våld och vilket våld som är tillåtet vid konfliktlösning utanför lagen, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Unsplash


Så länge en tonåring sitter på t-banan och kastar blickar omkring sig för att försäkra sig om att alla i vagnen hör honom prata om pistoler kommer inga politiska åtgärder att vända utvecklingen, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Han satt mittemot mig på t-banan och pratade högt i mobilen, lika mycket för oss andra som för sin samtalspartner. ”Lyssna bror”, sade han. ”Öppna inte dörren. Det kan vara någon med pistol.”

Det är deprimerande. Skjutningarna är många, mord med skjutvapen ökar och har blivit ett vardagligt nyhetsinslag. En tonåring – jag kan lova att risken att han hotades av gangsters var minimal – tycker att det är malligt att prata om sitt uppdiktade farliga liv. Där hemma sitter filmaffischen för Scarface på pojkrumsväggen.

quotation startVad som har förändrats är synen på våld och vilket våld som är tillåtet vid konfliktlösning utanför lagen.quotation end

Jag har ofta sagt att hårdare vapenlagar i USA inte skulle minska antalet skjutningar i landet – förmodligen tvärtom. Skälet är att tillgången på legala vapen inte är problemet, utan landets traditionella syn på våldsanvändning.

Det är inte en populär hållning, men om jag har fel vill jag fråga: I takt med att skjutningarna i Sverige blivit värre och fler, har våra vapenlagar liberaliserats? Har det blivit mycket lättare att köpa vapen legalt?

Retoriska frågor, alla vet svaren. Vad som har förändrats är synen på våld och vilket våld som är tillåtet vid konfliktlösning utanför lagen. Kulturen i samhällets randmarker har på sätt och vis blivit amerikaniserad.

”Vår analys är att alldeles för många unga är beredda att ta de äldres platser”, säger chefen för polisens Nationella operativa avdelning.

Den analysen kräver knappast någon statlig utredning.

Nu förändras våra lagar så att de som bär ett illegalt vapen kan sättas i kurran och tvingas stanna där. Det är vettigt, säkert effektivare än att göra det svårare att legalt köpa vapen. Samma sak med det socioekonomiska perspektivet, det skadar inte kampen mot skjutningar och äger oberoende fördelar, men är knappast avgörande.

Så länge en tonåring sitter på t-banan och kastar blickar omkring sig för att försäkra sig om att alla i vagnen hör honom prata om pistoler kommer inga politiska åtgärder att vända utvecklingen. Kulturen går djupare. Om vapen är på modet hjälper inte vuxna pekpinnar. Tonåringar klipper sig inte för att föräldrarna tycker att långt hår är ovårdat.

Lösningen? Ingen aning. Kanske att straffbelägga vapenrelaterad löjlighet. Frågan är då vem som ska dra gränsen för sådan löjlighet. Nå, det kan jag ta på mig.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Gustav Fridolin. En hygglig person. Lycka till framöver.

Minus: Guldbaggegalan är knappast Oscarsgalan. Ändå försöker den.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro