ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Nu är jag stolt över Sverige

Roland Poirier Martinsson · 18 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019

Foto: Anders Wiklund/TT


Få länder skulle med ett sådant rörigt parlamentariskt underlag nått ett liknande resultat, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

And so it begins … och med tanke på att Sverige nu faktiskt tycks ha fått en regering borde ordvalet kanske vara det omvända: äntligen är det över.

Men jag är inte säker. Ett spöke går genom väst, den vulgärpopulistiska vålnaden vinner makt i land efter land, den kommer från vänster, den kommer från höger, ibland yrar den mest runt, men den finns där lik förbannat.

Förklaringar som ges är att liberala demokratier tagit emot för många flyktingar eller att ekonomiska klyftor vuxit för mycket – eller bådadera.

Jag vill inte diskutera dessa förklaringar. Låt mig bara kasta fram att ingen tycks orimlig och för egen räkning med eftertryck lägga till det digitalas fördumning.

quotation startAvgörande är istället hur folkets anställda, politikerna, agerar inför problemen.quotation end

Avgörande är istället hur folkets anställda, politikerna, agerar inför problemen. Det är här demagogerna intagit huvudroller. Istället för processer som slutar med att nästan alla känner sig nöjda och missnöjda, har flabb och förolämpningar infekterat det demokratiska samtalet.

Uppgörelsen som träffats gör mig en smula stolt över Sverige. Chansen tycks god att slippa SD:s och V:s förnedrande retorik och ansvarslösa politik. Få länder skulle med ett sådant rörigt parlamentariskt underlag nått ett liknande resultat.

Men det är alltså nu det börjar.

En konventionell sanning är att regeringen och dess underlag kommer att rasa i förtroende- och väljarmätningar, medan SD och V lyfter mot oroande höjder. Sossar och miljöpartister ska strömma till V; SD fånga borgerliga väljare som är missnöjda med att S, och än värre MP, tillåtits bilda regering, trots att det finns solid majoritet för M och KD.

Det är alltså nu det börjar. Har S gett bort för mycket? Trams. Man har splittrat alliansen och blivit av med oket som är V. Regeringen har givit gott utrymme åt C och L, men också fått önskedrömmar förverkligade.

quotation startMan har splittrat alliansen och blivit av med oket som är V.quotation end

Kommer den då att agera för att motverka missnöjet som hotar explodera i väljarkåren? Detta är, tror jag, särskilt viktigt: Att S inte med tricks och fiffel underminerar de partier man lovat samarbete. Eller, med andra ord, att man förverkligar skrivningen att stänga ute V och att man driver överenskomna reformer.

Med mindre kommer också jag att bli missnöjd. Och SD och V snart samla var tredje väljare.

Roland Poirier Martinsson

PLUS: Talman Andreas Norlén har nobbat medielogiken och varit tålmodig och omdömesgill.

MINUS: M och KD har varit dåliga förlorare utan att ens ha förlorat särskilt mycket.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro